KONAČNO SE OGLASILA CRKVA

'Fra Šime nas je pokrao; ispričavamo se zbog njegovog egoizma'

16.10.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija izvijestile su danas da je bivši župnik župe Basta - Baške Vode fra Šime Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe, da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju te da razmatraju isključenje fra Nimca iz franjevačke zajednice

Nakon što su mediji proteklih dana izvještavali da je 34-godišnji fratar pobjegao s novcem Crkva se oglasila priopćenjem u kojem se pojašnjava da je fra Nimac 10. travnja ove godine kao zakonski zastupnik župe Bast - Baška Voda sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom Sunčani Bast, zastupanu po Mariju Mikuliću. Ugovorom, ovjerenim kod splitske javne bilježnice Mire Rubić, župa je prodala 39.556 četvornih metara za milijun i 310 tisuća eura, to jest za oko 33 eura po četvornom metru.

Prvi dio novca, 7,45 milijuna kuna je na račun župe uplaćeno 20. travnja, a ostatak od 2,34 milijuna kuna 23. svibnja.

Na temelju kupoprodajnog ugovora i potvrde o isplati tvrtka Sunčani Bast je 5. srpnja zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Makarskoj podnio prijedlog za uknjižbu prava vlasništva, a fra Nimac je, pak, u tri navrata ( 24. i 29. svibnja i 2. srpnja) podigao ukupno 9,81 milijun kuna. U Franjevačkoj provinciji i nadbiskupiji kažu kako je to učinio "bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava".

Tvrde da su predmetne nekretnine prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti, a što predviđa ugovor između Svete Stolice i Hrvatske o pravnim pitanjima, pa je župa Bast - Baška Voda putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim, odnosno poništenja kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama.

'Ujedno izražavamo iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti prouzročenog nezasitnim egoizmom pojedinca, kojemu je Provincija u dobroj vjeri ukazala povjerenje, te molimo cjelokupnu hrvatsku javnost za iskrenu ispriku u ime svih franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja', stoji u priopćenju Provincijalata Franjevačke provincije i Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije.


Policija je jučer počela istragu o slučaju fra Šime Nimac protiv koga do sada nitko nije podnio kaznenu prijavu.

Mediji pišu da je fra Nimac pobjegao s jednom djevojkom, inače bankaricom, no on se telefonom javio novinarima i poručio da nije u bijegu, da je u Hrvatskoj te da će javnosti predočiti pozadinu cijelog slučaja za kojeg je rekao da je kompleksan i da zahtjeva šire obrazloženje.