RJEŠENJE - NEZAVISNI KANDIDAT

Bankar SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra?

15.10.2012 u 15:18

Bionic
Reading

SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Zadra bit će bankar Ivo Bilić. Iako ovu vijest iz redova SDP-a nitko ne želi potvrditi, nakon nedjeljnog sastanka jakih snaga zadarskih socijaldemokrata na čelu s Ingrid Antičević Marinović s Bilićem i zajedničke šetnje gradom posve je jasno kako je dogovor postignut, a konačnu odluku donijet će u subotu gradski odbor stranke

Mediji su još tijekom ljeta nagađali kako bi upravo Bilić trebao biti karta s kojom će SDP nakon više od dva desetljeća vladavine pokušati s trona skinuti u Zadru nedodirljivi HDZ. Očito je kako s novim, neokaljanim i nestranačkim imenom SDP želi promijeniti dosadašnji pristup izborima i da na određeni način prihvaća toliko puta izrečenu tezu kako su u Zadru svih ovih godina jedina artikulirana, ali i nedovoljno agresivna opozicija. Zadrani su podjednako nezadovoljni aktualnim vlastodršcima i njihovom oporbom. Guranjem nezavisnog Bilića u prvi plan SDP-ovci će pokušati privući dio birača sklonih razmišljanju o trećoj opciji.

Lokalni portal 057info naglašava kako je Bilić politički neaktivan od početka rata kada se odrekao svojih ambicija u korist Romana Meštrovića. Upravo se Meštrović spominje među imenima starijih članova SDP-a koji podupiru Bilićevu kandidaturu.

Bilićeva poslovnoj karijeri isključivo je vezana za bankarstvo u kojem je od 1981. godine.

Započeo je raditi u Dalmatinskoj banci d.d. Zadar gdje je obnašao razne dužnosti, da bi 1998. godine s smjesta člana Uprave prešao u Bank Austria Creditanstalt Croatia. Kao član Uprave prolazi kroz sve razvojne faze te banke u Hrvatskoj, njeno preuzimanje od strane HVB-a, potom integracije sa Splitskom bankom te zadnjeg preuzimanja od strane Societe Generala. U prosincu 2009. godine član je Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. u Hrvatskoj.