ZAGREB U SPORU S DRŽAVOM

'Linićevo rješenje podsjeća na presudu iz 1946. godine'

15.10.2012 u 14:17

Bionic
Reading

'Rješenje Ministarstva financija podsjeća na presudu iz 1946. godine, kada se ljudima sudilo bez ikakvog pravnog uporišta. Ubiju te pa ti izraze sućut i onda te pitaju imaš li još kojeg sina za dati', kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje je li država blokirala račun Grada zbog 337,6 milijuna kuna duga za decentralizirana sredstva

Danas, podsjetimo, istječe rok u kojem je Grad trebao uplatiti novac, ali to se, kako su gradonačelnik i šef financija Slavko Kojić, po tko zna koji put ustvrdili, neće dogoditi jer je Gradska uprava uvjerena da je postupala po zakonu.

'Ovo nema veze ni s čim osim s terorom prema neželjenom gradonačelniku koji tri i pol godine provode iz Ćirilometodske i s Markova trga. Blokada se neće dogoditi, u to sam uvjeren jer vjerujem u razboritost ministra Linića, činjenice da se radi i o njihovoj koži, ali i zbog toga što još uvijek vjerujem u trodiobu vlasti.

Pa Zagreb puni pola državnog proračuna, ali ako treba, ići ćemo po pravdu do Strasbourga.

Ako državi fali para, mogli su doći da razgovaramo o velikim gradskim projektima, ali deset mjeseci to nitko nije učinio. Tuđe nećemo, svoje ne damo. To će moji lijevo orijentirani prijatelji najbolje shvatiti. Sve ostalo je stvar dogovora', ustvrdio je Bandić.

Blokadu gradskog računa može spriječiti odluka Upravnog suda u Zagrebu jer Grad je preko njega zatražio odgodu rješenja Ministarstva financija dok se pred istim sudom ne završi spor koji te dvije strane vode.

Iako je sud prema najavama trebao donijeti odluku danas, to se do zaključenja ovog teksta nije dogodilo. Ukoliko bude išla u korist MIF-a, ovrha bi se mogla provesti najkasnije u roku od osam dana. S druge pak strane Ministarstvo financija objavilo je na svojim stranicama danas kako su je Bandić 5. listopada  podnio prijedlog za odgodom izvršenja rješenja, koji je dostavljen u pisarnicu Ministarstva financija 12. listopada 2012. godine.

U MIF-u navode da je Grad predložio odgodu izvršenja rješenja do donošenja proračuna Grada Zagreba za 2013. godinu radi usklađenja isplate navedenoga iznosa s razmjernim smanjenjem rashoda za istu godinu. Zbog svega će, kažu u Ministarstvu, razmotriti Prijedlog, provesti postupak i donijeti rješenje.