PROFESIONALNI BOLESNICI

Nakon 15 mjeseci bolovanja - mirovina

08.12.2008 u 19:47

Bionic
Reading

Može li se na bolovanju biti deset ili petnaest godina? Jedna od rijetkih zemalja, vjerojatno i u svjetskim razmjerima, u kojima je to moguće jest Hrvatska

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na tzv. privremenoj spriječenosti za rad između 10 i 15 godina čak je 500 ljudi koji, naravno, sve te godine primaju naknadu iz zdravstvenog fonda. Među njima ima najviše hrvatskih branitelja i policajaca, kojima više odgovara da su na bolovanju i da primaju naknadu za bolovanje nego da su – zbog kratkoga staža – u mirovini.

Analizirajući jednog profesionalnog bolesnika, inače zaposlenog u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je bio na bolovanju od 1997. do 2007. godine, u HZZO-u su izračunali da je na 'privremenoj spriječenosti za rad' bio dvije i pol tisuće dana. Očito se vrlo dobro snalazio, kao i većina ostalih profesionalnih bolesnika.

Malo stresa na poslu, malo mobbinga, malo bolova u križima, malo psihičkih problema.... i tako se skupe godine bolovanja. Prvi razlog bolovanja su lokomotorne bolesti, slijede psihijatrijske bolesti koje su i najčešći razlog dugogodišnjih bolovanja. Liječnici obiteljske medicine ne mogu učiniti baš puno jer su im pacijenti, naravno, opravdani medicinskom dokumentacijom, piše Večernji.hr.

Novim prijedlogom zakona o zdravstvenom osiguranju, dugotrajna bolovanja, bez obzira na to jesu li opravdana ili ne, trebala bi barem donekle biti riješena. Pacijent koji je na neprekidnom bolovanju 15 mjeseci ili pacijent na bolovanju koje je s prekidima trajalo 18 mjeseci u protekle tri godine više neće moći ostati u skrbi zdravstva niti primati nadoknadu iz zdravstvenog fonda.