POLITIČKO RAZRAČUNAVANJE

Bandić nudi ostavku, HDZ ga je ucjenjivao, SDP mu blokira račun

12.10.2012 u 20:05

Bionic
Reading

'Nikad se nisam osjećao jadnije, tužnije i blesavije. U svojih 56 godina života nisam vidio da se ovakvo što radi, a radi se o pravnom, financijskom i moralnom nasilju koji se provodi nada mnom i mojim suradnicima. Ako treba, ja sam spreman podnijeti ostavku istoga trena', tim riječima Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, otvorio je današnju konferenciju za novinare posvećenu blokadi gradskog računa koju bi Ministarstvo financija trebalo provesti u ponedjeljak zbog duga od 337,6 milijuna kuna

Riječ je, kao što smo već pisali, o novcu za decentralizirane funkcije, koji je Grad samo djelomično uplaćivao u nekoliko posljednjih godina, a prestao je, kako je rekao Slavko Kojić, gradski pročelnik za financije, kada su shvatili da su obmanuti i da nisu ni trebali. Usto, ustvrdio je danas gradski šef financija, uplate su do 2009. godine dijelom vršili i zbog ucjena Ministarstva financija, koje je tada vodio HDZ, prema kojima su se uplate uvjetovale neplaćanjem državnog dijela godišnje rate za Arenu Zagreb.

Grad je u posljednjih pet godina s te osnove uplatio 214 milijuna kuna i, dok čeka ponedjeljak i blokadu računa na kojem, prema njegovoj tvrdnji, nema 337,6 milijuna za jednokratnu ovrhu, danas su podignuli tužbu na Upravnom sudu protiv Ministarstva financija u kojem traže da im se dosad uplaćena sredstva vrate.

No novopokrenuti proces na Upravnom sudu nije jedino oružje kojim se Bandić misli boriti, pa je od Gradske skupštine, u kojoj većinu ima SDP, zatražio da stane u zaštitu interesa Zagreba i da ona zatraži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti cijele priče jer se u slučaju da Skupština to napravi, tvrdi Kojić, sud mora očitovati u roku od 30 dana.


Na taj način Bandić je sve digao na predizboronu političku razinu i vrući krumpir gurnuo SDP-ovcima u ruke, ali to i dalje ne rješava problem blokade računa zbog kojega bi, tvrde u Gradu, u pitanje došla isplata plaća, ugovora, upitna bi bila javna nabava, a i Holding bi se, kojim upravlja SDP, našao u problemima zbog manjka novca koji mu se isplaćuje s gradskog računa.

'Računam na pamet ministra financija Slavka Linića. Uvijek bi ga rado imao u svom timu, čovjek je odlučio krenuti s naplatama svega što nije plaćeno, što je dobro, ali se malo prekombinirao. Zaustavljanjem rješenja, do okončanja postupka na sudu, ne čini se nikakva šteta državnom proračunu, ali ako dođe do blokade Zagreba, posljedice su nesagledive.

Financijske institucije zovu i pitaju što se događa. Danas smo dobili upit od agencije S&P, a zbog blokade Zagrebu će nam rejting pasti na smeće, ali ni Holding čije su obveznice izdane na londonskoj burzi neće proći bolje. Mi ćemo napraviti suicid zbog gluposti', ustvrdio je Kojić dodavši da u Zakonu o proračunu nigdje ne stoji da su dužni uplatiti novac već da se MIF poziva na Uredbu o načinu izračuna pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Da bi se Zagreb tretirao po Uredbi, smatra Kojić, trebao je dobiti pomoć, a nije ju dobio.

'Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave traži ozbiljnu rekonstrukciju', zaključio je Kojić.