DRAMA U SPLITU

Gradsko vijeće odbilo jamstvo, Hajduk ide u stečaj!

12.10.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Nakon puna tri mjeseca nerada splitsko Gradsko vijeće konačno se sastalo, no na dnevnom redu sjednice nalazila se tek jedna točka: stanje u Hajduku i odlučivanje o davanju gradskog jamstva za zaduživanje kluba na iznos od 30 milijuna kuna

Predsjednik kluba Marin Brbić otvoreno je kazao da, ako novac ne stigne do 1. studenoga, Hajduk odlazi u stečaj. Još ranije, već 15. listopada, postoji teoretska mogućnost da igrači kojima se ne isplaćuju plaće raskinu ugovore na štetu kluba, prijeti i definitivna suspenzija UEFA-e, pa čak i isključenje struje, pa je cijela situacija konačno i javno opisana kao vrlo, vrlo dramatična. Gradonačelnik Željko Kerum ponovno se nije pojavio na sjednici, a njegov zamjenik Jure Šundov objasnio je da 'gradonačelnik radi'.

No suprotno svim očekivanjima da će gradski vijećnici podržati davanje jamstva, nakon tri i pol sata dramatične rasprave dogodio se bizaran obrat: dogradonačelnik Jure Šundov 'u Kerumovo ime' objavio je da će Hrvatska građanska stranka glasovati za jamstvo 'samo ako se postigne konsenzus', odnosno ako za to dignu ruke svi vijećnici. Prilikom glasovanja to se nije dogodilo, SDP-ovci su se izjasnili protiv pa je odluka propala. Šokirani predsjednik Brbić nakon sjednice je najavio da Hajduk definitivno odlazi u stečaj!

Klub s Poljuda ima 89,5 milijuna kuna kratkoročnih obveza zaostalih iz vremena HDZ-ovih i Kerumovih uprava, a usprkos svim racionalizacijama i uštedama bez kredita ih nije moguće sanirati. S ovih 30 milijuna kuna planiralo se podmiriti najhitnije dugove, dodatnih tridesetak milijuna očekuje se od prodaje igrača Ante Vukušića i Anasa Sharbinija, ostatak je ostao visjeti u zraku. Nova garnitura uspjela je radikalno smanjiti troškove, pa Hajduk danas ima jednu od najjeftinijih momčadi u povijesti: umjesto 3,2 milijuna kuna mjesečno, njegovi igrači danas stoje tek 1,4 milijuna. Ukoliko klub doista proglasi stečaj, što je sada vrlo izvjesna mogućnost, Hajduk gubi igrače čija se ukupna vrijednost procjenjuje i do 20 milijuna eura.

Hajduk je kao prvi sportski klub pretvoren u dioničko društvo pokusni kunić, što je priznala i potpredsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak; jedino na njega primjenjuju se Zakon o trgovačkim društvima i nije mu - za razliku od svih ostalih, pogotovo Dinama - dozvoljeno primati pomoć ili donacije od svojih gradova i općina.


Jamstvo za kredit zatraženo je od Grada Splita kao većinskog vlasnika, a tijekom rasprave iskristaliziralo se većinsko mišljenje da Hajduk za godinu dana neće biti u stanju vratiti kredit, te da će obveze prijeći na gradski proračun. U prijedlogu zaključaka koji su trebali biti usvojeni pronašlo se nekoliko instrumenata osiguranja, od zadužnica do ovjerenih i solemniziranih ugovora, a bila je predviđena i mogućnost da Grad Split zaplijeni 30 posto svih prihoda od prodaje igrača, marketinga prodanih ulaznica sve dok ne utjera svoja potraživanja. Na koncu je sve propalo.

'Ovo nije plan sanacije, ovo je premošćivanje problema do sljedeće godine u ovo vrijeme. Hajduk sve dublje i dublje tone, i danas je došao u bezizlaznu situaciju, bez obzira na to što gospodin Brbić ima dobru volju i što Nadzorni odbor dobro radi. Ja mislim da mi samo produžujemo život Hajduku za jednu godinu', kazao je u raspravi SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar.

'Tko je taj koji može garantirati da Hajduk neće moći vratiti kredit? Ne kažem da mogu garantirati da će moći, ali imamo igrače koji vrijede. Ako hoćete pomoći Hajduku, zaboravite političke pripadnosti. Ako ga hoćete spasiti spasite ga, ako nećete stvar je riješena!', kazao je tijekom rasprave Brbić. Nakon što je njega i Nadzorni odbor vijećnik Luka Podrug prozvao 'manipulatorima i lažovima' Hajdukov predsjednik pokušao mu je odgovoriti, no to je iziritiralo predsjednicu Gradskog vijeća Nevenku Bečić koja mu je oduzela riječ. Iz rasprave vrijedi izdvojiti stav Joška Svaguše, bivšeg predsjednika kluba i danas vijećnika Kerumovog HGS-a: on se založio za davanje jamstava 'jer se u dvije godine pametnog rada klub može izvući', te HDZ-ove Sanje Bilač koja je javno pozvala kolege vijećnike i gradonačelnika Keruma da ne odugovlače s kreditom i spase vrijednu gradsku imovinu, što Hajduk doista jest. Ništa nije prošlo, trenutak glasovanja izgledao je kao igra živaca jer su se SDP-ovci i HGS-ovci gledali preko stola i odmjeravali tko će prije dignuti ruku.

Oporba je na koncu glasovala protiv, Kerumovi vijećnici su ispoštovali stranački stegu i ostali suzdržani, a 'za' su glasovali tek HDZ i nezavisni vijećnici. Gradsko vijeće Splita definitivno je okrenulo leđa Hajduku.

Nakon pola sata pregovora u Banovini predstavnicima Torcide, koji su se u 15 sati organizirali prosvjed pred sjedištem splitske vlasti, obećano je da će u ponedjeljak biti sazvana nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj će Hajduku biti izglasana jamstva za kredit.