ATRAKTIVNO ISTARSKO ZEMLJIŠTE

Država u sporu s Rovinjom kako bi Hrvatskim šumama omogućila gospodarenje nad 178 ha

11.10.2012 u 15:26

Bionic
Reading

U jučerašnjem tekstu o spornih 178 hektara atraktivnog zemljišta na području Rovinja, za koje su se vijećnici odlučili pokušati izboriti pravnim putem, nehotice se potkrala omaška te se, kako su nas upozorili iz Hrvatskih šuma d.o.o., stječe dojam da su stranka u sporu

'Predmetni spor vodi se između Grada Rovinja i Republike Hrvatske. Hrvatske šume pritom uopće nisu stranka u postupku, već će im zemljište, ukoliko pripadne RH, prema Zakonu o šumama biti povjereno na gospodarenje. Što se samog postupka tiče, kako Hrvatske šume nisu stranka u istome, nemaju nikakvog utjecaja na predmetni spor niti će poduzeti ikakve korake, kao što ih ni dosad nisu poduzimale', navodi se u priopćenju koje potpisuje Ana Juričić Musa iz Odjela za odnose s javnošću tvrtke Hrvatske šume d.o.o.

Podsjetimo, rovinjski vijećnici i gradonačelnik Giovanni Sponza smatraju da država od Rovinja traži da odustane od najvrednijih resursa koji su u funkciji turizma, pa će stoga predložiti Skupštini Istarske županije te Udruzi gradova i općina pokretanje inicijative prema državnim institucijama, kako bi se ispitala opravdanost odluka koje su suprotne pravnim stavovima da su jedinice lokalne samouprave vlasnice svih nekretnina koje su se na dan stupanja na snagu Zakona o šumama i poljoprivrednom zemljištu nalazile unutar građevinskih područja.

Prema amandmanima usvojenim na hitno održanoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja, zatražit će se i pokretanje postupka pred Ministarstvom poljoprivrede radi utvrđivanje predstavljaju li sporne nekretnine nesumnjivo šume. Kako je najavljeno, zatražit će se i revizija u buzetskoj upravi Hrvatskih šuma o važećim šumskogospodarskim osnovama za područje Grada Rovinja i izuzimanje nekretnina koje su se na dan stupanja na snagu Zakona o šumama 1990. godine i kasnije uvrštena unutar granica građevinskog područja.