HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

'Korumpirane liječnike najstrože kazniti za primjer drugima'

11.10.2012 u 14:58

Bionic
Reading

U zemlji gdje je indeks korupcije 4,7, i to na skali od 0 do 10, ne možete očekivati da korupcije nema. Ona je svugdje, pa tako i među doktorima, zbog čega smo jako nesretni, izjavio je za tportal predsjednik krovne strukovne udruge liječnika, primarijus Hrvoje Miningo

U ime struke primarijus Miningo oštro je osudio korupciju na Medicinskom fakultetu, gdje je, podsjetimo, u jučerašnjoj policijsko-uskočkoj akciji zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i poticanja na taj čin uhićeno dvanaest osoba, a osim studenta, sumnjiče se i ugledni profesori i liječnici.

'Sve nas je potreslo i razočarani smo jer se radi o mladim ljudima koji su došli u situaciju da ispit moraju kupiti', veli predsjednik Hrvatske liječničke komore i njenog Izvršnog odbora, no iako blag prema studentima, primarijus smatra da korumpirani liječnici, ukoliko im se dokaže krivnja, zaslužuju najstrožu kaznu.

'Komora ne može nikoga procesuirati, ali se zalažemo za to da se počinitelji najstrože kazne kako bi bili primjer drugima da se to ne treba raditi', kaže primarijus Miningo. Kako veli, Liječnička komora može protiv korumpiranih liječnika pokrenuti disciplinski postupak zbog nedostojnog ponašanja, no jedino kad se dovrši proces dokazivanja krivnje i sud kaže svoje. Ovisno o težini djela, liječnici koji su se oglušili o etiku prema disciplinskom pravilniku Hrvatske liječničke komore mogu biti kažnjeni u rasponu od javnog ukora, novčanih kazni do privremenog oduzimanja licence, a u najtežim slučajevima i trajnim oduzimanjem licence.