1,6 MILIJARDI KUNA

Povećava se javni dug zbog već vraćenog duga umirovljenicima

11.10.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Vlada je dopustila Ministarstvu financija da preuzme obveze Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna. Radi se o novcu koji je već isplaćen kao dug umirovljenicima za 2010. i 2011. godinu

U Ministarstvu financija tvrde da 1,6 milijardi kuna neće ući u deficit državnog proračuna nego u javni dug. Trenutno se s bankama dogovaraju koji je najbolji model otplate tog novca. Kamata će ući u rashod, odnosno u deficit od sljedeće godine. 

Bivša je Vlada naime za već isplaćene rate duga umirovljenicima za 2010. i 2011. godinu trebala osigurati prijenos 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto dionica Janafa u imovinu Umirovljeničkog fonda, ali to nije provedeno. Zbog toga se društvo za upravljanje imovinom Umirovljeničkog fonda HPB Invest zadužilo za taj iznos kod Zabe i HPB-a, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac

Što se tiče isplate nove rate duga umirovljenicima u prosincu ove godine, Umirovljenički fond nema dovoljno sredstava za to pa će Vlada morati dodati iznos koji će nedostajati. Dug iznosi između 600 i 750 milijuna kuna. 

Iz Ministarstva poručuju da unatoč obvezama prema umirovljenicima, pokrivanju Brodosplitovih dugova i nedovoljnoj uštedi na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, ipak neće biti probijanja planiranog deficita proračuna.