PROSVJETARI OKUPIRALI MARKOV TRG

10.000 prosvjednika Vladi: Izdali ste sve osim bankara! Dajte ostavke!

11.10.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Porukom 'Izdali ste…!' oko 10,30 sati krenula je prosvjedna povorka u kojoj je, prema procjenama, bilo 10.000 nezadovoljnih učitelja, medicinskih sestara i znanstvenih djelatnika s Trga Francuske Republike u Zagrebu u organizaciji Matice hrvatskih sindikata kako bi izrazili svoje neslaganje s Vladinim mjerama štednje. Prosvjednici su kritizirali vlast da nije socijaldemokratska, da prezire radnike, a štiti kapitaliste te pozvali građane da se, kazali su, probude i izađu na ulice kako bi se izborili za načela pravde, jednakosti i slobode. Četverosatni prosvjed okončan je ispred zgrade Vlade odakle su vladajućima zaprijetili novim akcijama i poručili im kako od njih žele ostavke

Prosvjedu su se odazvali nezadovoljni iz cijele Hrvatske naoružani transparentima i šaljivim karikaturama te s kapama na glavama koje su, kad su se prosvjednici postrojili, simbolizirali hrvatsku zastavu.

'Što bi dao Dinamo da ima gledatelja koliko nas danas ovdje ima', poručio je s govornice Krunoslav Pisk, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Napomenuo je kako se zaposlenicima u javnim službama dogodila nepravda po kojoj je Vlada ponudila temeljni kolektivni ugovor koji je im je neprihvatljiv i stoga su krenuli u prosvjed.

Na transparentima koje nose prosvjednici, između ostalih piše 'Čuvate bogate i imućne, a gulite radnike', 'Tko laže taj i krade', 'Učili smo vas, ali ne tako', 'Ružan san. Nova vlast - stara priča', 'Banksteri su nevini. Banke ne dirate. Gdje vam je hrabrost?', 'Kako Vlada vlada? Nad ljudima, ne i s ljudima', 'Rane od rezova u obrazovanju nikad ne zacjeljuju', 'Nama smanjujete primanja? Zar smo izazvali krizu?', 'Zapostavljena prosvjeta - nepokrenuta Hrvatska', 'Vaše odluke su osveta loših učenika'...

'Glupa je i plitka laž da bi nam plaće rasle da su sindikati prihvatili kolektivni ugovor. Djela, Zorane, a ne riječi. Umjesto žalopojki odluke su nam potrebne', poručila je premijeru Anita Car iz Sindikata odgoja i obrazovanja.

Na karikaturama su šaljivo prikazani premijer i njegovi ministri kako krše radnička socijalna prava.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, poručio je javnosti kako je prosvjed organiziran zbog pogrešne ekonomske politike Milanovićeve vlade, rasta nezaposlenosti i ukidanja prava na zdravstvo, obrazovanje, znanstvenu djelatnost i socijalni mir.

Zvonimira Laktašića iz Sindikata hrvatskih učitelja najviše smetaju nesposobni ministri za koje je rekao da ne znaju komunicirati te da nisu bili spremni na preuzimanje vlasti iako su osam godina bili u oporbi. 'Premijer Milanović reformama obrazovanja, školstva, znanosti i zdravstva ne pridaje nikakvu značaj. Dogodio nam se izostanak elementarne demokratske procedure, jer su odbili referendum kao najdemokratskiji izraz volje građana. Nečuveno je da prvi čovjek Vlade toliko prezire sindikate', rekao je Laktašić uz napomenu kako se Vlada avanturistički uputila u pravnu bitku otkazivanja kolektivnih ugovora.

S govornice se još moglo čuti kako se Milanović i njegovi ministri boje otvorenog dijaloga, da su sve svoje izjave djelima pobili i svoja obećanja poništili.

'Zar postoji zemlja gdje socijaldemokratska vlast prezire sindikate i radnike?! Stranke na vlasti preuzeli su karijerni intelektualci, financijaši, diplomati i neoliberalni teoretičari i zato moramo prosvjedovati zbog kršenja obećanja, prevare birača i laganja građana', upozorio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, pozivajući sve građane Hrvatske da se probude i izađu na ulicu.

'Ovo je početak borbe za pravednu Hrvatsku', istaknuo je Ribić.

Prosvjedna povorka na čelu sa sindikalnim vođama i transparentima krenula je potom s Trga Francuske Republike Ilicom prema Trgu bana Jelačića nakon čega je 1.500 odabranih pošlo pred Vladu i Sabor i tamo izraziti svoje nezadovoljstvo postupcima vladajućih.


Kritika vladajućima, ali i dijelu medija

Druga postaja prosvjedne povorke učitelja, nastavnika, medicinskih i znanstvenih djelatnika bila je Trg bana Josipa Jelačića na kojem su im se ponovno obratili sindikalni vođe.

Najvatreniji govor održao je Vilim Ribić uputivši brojne kritike na račun Milanovićeve vlade.

'Posljednjih nekoliko godina odrekli smo se sedam milijardi kuna naših prava, a nezaposlenost i dalje raste. U tim se godinama ništa nije popravilo. Ekonomska politika ne vodi se tako da se brine samo o vanjskom dugu, deficitu i smanjenju javne potrošnje. Takva ekonomska politika pogoduje samo financijašima i takvu vladu ne zanima interes radnog čovjeka i građanina', poručio je. Opetovano je kritizirao vlast da nije socijaldemokratska te opet pozvao Hrvatsku da se probudi i izađe na ulice i izbori se za načela pravde, jednakosti i slobode.

Građani s odobravanjem pratili prosvjednika

Dok je prosvjedna povorka prolazila Ilicom, cjelokupan je promet tom prometnicom bio obustavljen, pa je i ZET svoj red vožnje prilagodio okolnostima postavljanjem obavijesti na stajalištima sljedećeg sadržaja: 'Tramvaji ne voze zbog prosvjeda sindikata.'

Uz više od 10.000 prosvjednika, Ilica je bila puna građana koji su zbog obustave javnog prijevoza morali pješačiti, što im, činilo se, nije palo teško, jer su s odobravanjem pratili prosvjednike.

'Ništa neće biti isto nakon ovog prosvjeda. Nakon ovoga imat će i štrajk', zaključio je Ribić te pozvao 1.500 prosvjednika – koliko je to zakonski dozvoljeno – na nastavak prosvjeda na Markovu trgu.Drugi su, pak, sindikalni vođe kritizirali medije optužujući ih da su u službi vlasti i krupnog kapitala, a za Milanovićevu vladu su rekli da je ista kao i prethodna.

Vladajućima ispod prozora poručili da odstupe

Sudionici prosvjeda zaposlenika u javnim službama pred prozorima Vlade poručili su da od njih žele ostavke, jer su uzeli sve ono što su obećavali da neće učiniti u predizbornoj kampanji. 'Vlast koja ne čuje i nema uši, nema ni glavu. Izdali su birače i sad idemo prema ponoru. Prije nego što nas gurnu u ponor, oduprijet ćemo se na sve četiri noge', poručio je Laktašić pred 1.500 prosvjednika. Po mišljenju Mihalinca, vlast nije izdala samo one koji su im financirali kampanju dodavši kako je to ona klasa imućnih i pohlepnih bankara.

Sindikalni vođa Vilim Ribić, pozivajući se ponovno na načela pravde, jednakosti i slobode, uputio je apel i drugim sindikatima i svim građanima da ne šute i da kažu nešto u one četiri godine između izbora. 'Ne osvaja se svaka tvrđava jednim udarcem bata. Neke tvrđave se moraju i sedam puta udariti onim deblom da bi se vrata probila. Najavljujem nastavak naše kampanje i nove akcije. Krećemo dalje. Zato vas neću pozdraviti s 'doviđenja i zbogom', jer je ovo početak naših akcija. Reći ću vam 'dobra večer' pred kraj školske godine', zaprijetio je Ribić. Sudionici prosvjeda potom su napustili Markov trg i mirno otišli na Trg bana Jelačića gdje su okončali današnji četverosatni prosvjed.

Matica hrvatskih sindikata organizirala je prosvjed protiv Vladine politike štednje i otkazivanja Kolektivnog ugovora za javne službe.

Vlada je otkazala Kolektivni ugovor nakon što tri sindikata prosvjete i znanosti te sindikat medicinskih sestara nisu pristali na smanjenjee materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća. Sindikati se nisu htjeli odreći regresa i božićnica te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz, jer im Vlada nije mogla jamčiti da će im sve to isplatiti nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Prosvjed protiv Vladinih mjera