NELIKVIDNOST KOČI RAZVOJ

Tisuću i pol Splićana u travnju ostalo bez posla

20.05.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Na splitskom Zavodu za zapošljavanje prošlog je mjeseca evidentirano 34.505 nezaposlenih osoba, što je za 1,1 posto manje nego u ožujku (34.874), ali je u odnosu na travanj prošle godine povećanje za 4,1 posto, odnosno nezaposleno je 1349 osoba više

SPLIT - Da je kriza pokucala na naša vrata, zorno pokazuje podatak da je iz radnog odnosa u travnju na Zavod pristigla 1451 osoba, što je u odnosu na prošlogodišnje razdoblje povećanje od čak 41,7 posto, piše Slobodna Dalmacija.

'Ipak, statistike nisu alarmantne kako su nas plašili, jer porast nezaposlenosti nije dramatičan. Što se tiče sezone, treba pričekati goste i noćenja, jer sve pripreme su napravljene i potražnja za radnom snagom je uobičajena. U travnju je, naime, oglašeno 1449 ponuda, što je tek za 2,9 posto manje nego lani', kaže Ivica Radošević, analitičar tržišta rada u splitskom Zavodu za zapošljavanje.

Evo i jednog optimističnog podatka - sa Zavoda su u travnju otišle 2444 osobe, od čega je ukupno zaposleno 1511 osoba, što je više nego prošlog mjeseca za čak 59,4 posto, ali je zato manje nego u lanjskom travnju za 24,8 posto.

Globalna kriza i te kako se osjeća i u gospodarstvu županije. Jadranka Radovanić, predsjednice ŽK Split, kaže da je najveći problem nelikvidnost, koja koči razvoj malog i srednjeg poduzetništva, od kojeg se očekuje da 'potegne' u ovim teškim vremenima.

'Posla imamo, ali se nitko ne usudi raditi, jer ne zna hoće li mu biti plaćeno. Taj se rok neplaćanja među subjektima protegao na 300, čak 400 dana, što je strašno. U Europi za to postoji direktiva prema kojoj je rok plaćanja do 90 dana, a to bi trebala učiniti i naša vlada', kaže Radovanić, napominjući da nelikvidnost utječe i na uvoz koji je posljednjih mjeseci smanjen.

Za sada na HZZ-u ne postoje nikakvi indikatori o otpuštanju većeg broja ugostiteljskih radnika zbog početka primjene novog Zakona o pušenju u zatvorenim prostorima. Ipak, Svemir Boban iz Ceha ugostitelja naše županije smatra kako tek slijede otpuštanja, budući da će mali kafići - propasti.

'Razgovarao sam s nekoliko kolega koji imaju male kafiće i oni su očajni. Moja je procjena da će zbog ovog zakona više od tisuću ljudi u Hrvatskoj ostati bez posla, a na udaru će se naći svi kafići u centru grada, kvartovski kafići i kafići u sklopu trgovačkih centara. Mora se mijenjati model, da se ljudima da mogućnost izbora', smatra Boban.