NOVA AFERA INDEX

Na Medicinskom fakultetu 12 uhićenih zbog prodaje ispita!

10.10.2012 u 19:00

Bionic
Reading

U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uhićeno je 12 osoba, potvrdio je MUP. Pozivajući se na neslužbene informacije i izvore mediji su poslijepodne objavili da je uhićen profesor anatomije Z.K., dvoje njegovih asistenata, tajnica referade i nekoliko studenata koji su kupovali ispite

'Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje u sklopu kojega je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava USKOK-u', priopćeno je iz MUP-a iz kojega ne žele otkriti druge pojedinosti antikorupcijske akcije.

U USKOK-u se i dalje ništa ne može doznati.

Pozivajući se na neslužbene informacije i izvore mediji su poslijepodne objavili da je uhićen profesor anatomije Z.K., dvoje njegovih asistenata, tajnica referade i nekoliko studenata koji su kupovali ispite.

Za sada je nepoznato o koliko slučajeva kupoprodaje ispita je riječ i koja je bila cijena ispita.

S Medicinskog fakulteta najavili su priopćenje, a dekan tog fakulteta Davor Miličić za Novi list je potvrdio da se za korupciju zasad sumnjiče jedan profesor i dvoje djelatnika tog fakulteta. Svo troje suspendirani su odlukom uprave fakulteta dok traje istraga, a studenti koji se terete da su sudjelovali u kupoprodaji ispita dobili su zabranu studiranja.

Policija je danas pretražila Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta.

Mediji nagađaju da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, pokrenute 2007. Tom je akcijom bilo obuhvaćeno više od sto osoba sa zagrebačkog Prometnog i Ekonomskog fakulteta - profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Akcija je do sada "urodila" s pet optužnica i više desetaka optuženih. Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih kažnjeno uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.

Dekan je zgrožen

'Radi se o vrlo maloj grupi ljudi, a stvar je pod istragom. Zasad je u pitanju troje zaposlenih, indicije govore da se radilo o kupnji ispita. Uprava je odmah poduzela mjere suspenzije inkriminiranih zaposlenika koja je na snazi do daljnjeg', objasnio je Novom listu Miličić.

Dekan Miličić zgrožen je nad činjenicom da se i Medicinski fakultet našao na udaru Državnog odvjetništva nakon Ekonomskog i Prometnog fakulteta. 'To je strašno. Jaki smo onoliko koliko se uspijemo suočiti s vlastitim slabostima i stoga je dobro da se ovo razotkrilo', prokomentirao je hapšenja profesora na svom fakultetu.

Medicinski fakultet suspendirao je osumnjičene

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu priopćio je da je uprava fakulteta do daljnjega suspendirala zaposlenike osumnjičene u antikorupcijskoj aferi u sklopu koje je danas uhićeno 12 osoba, među kojima je i jedan profesor tog fakulteta te dvoje njegovih asistenata.

"U srijedu 10. listopada Državno odvjetništvo obavilo je istražne radnje protiv troje djelatnika Zavoda za anatomiju i troje studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istražna radnja temelji se na anonimnoj prijavi koja ukazuje na možebitna kaznena djela u svezi s polaganjem ispita iz predmeta 'Anatomija' u dvojice studenata. Uprava Fakulteta na čelu s dekanom, odmah je, sukladno postojećim pravilnicima, suspendirala do daljnjega osumnjičene zaposlenike i pokrenula stegovne postupke. Osumnjičeni studenti udaljeni su sa svih vidova nastave i ostalih aktivnosti na Fakultetu te su protiv njih u skladu s pravilima također pokrenuti stegovni postupci", ističe se u pripćenju.