PROPADANJE TISKARE VJESNIK

Radnici u štrajku tvrde da netko želi njihove nekretnine

10.10.2012 u 16:41

Bionic
Reading

Radnici tiskare Vjesnik, njih 360, stupilo je u štrajk upozorenja od devet do 14 sati kako bi ukazali na neodrživu situaciju u toj tvrtki koja je u blokadi zbog dugova od oko 150 milijuna kuna

Štrajkaški odbor izišao je s van s tri zahtjeva, dva su upućena Upravi društva od koje traže isplatu plaća za srpanj ove godine i uplatu svih zaostalih doprinosa, te povlačenje odluke o ukidanju kolektivnog ugovora koja bi trebala stupiti na snagu 1. prosinca. Također od većinskog vlasnika Tiskare, Vlade RH, očekuju da ponudi rješenje.

'Svi naši pokušaji proteklih godina da dođemo do nekakvog rješenja nisu urodili plodom, a od Vlade nikada nije stigao nikakav odgovor. Posljednje tri godine posluje se s gubicima. Oni će prijeći ukupni kapital društva i ovakva situacija postaje neizdrživa. Naš problem počeo je još 1999. godine kada je političkom odlukom list Vjesnik pripojen tiskari koja je pokrivala njegove gubitke. Međutim, nije Vjesnik jedini krivac. Činjenica je da Tiskara zbog svoje tromosti nije mogla pratiti tržište i da je postala preskupa i prestara, ali još uvijek ima 130 milijuna kuna grafičkih usluga godišnje. Želimo taj posao zadržati i dalje, a Vlada mora pronaći rješenje bilo kroz pokrivanje ili kompenzaciju gubitaka, jer od 150 milijuna kuna 100 milijuna se odnosi na dugove prema državi, bilo kroz privatizaciju tvrtke', kazao je Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

U Tiskari kažu kako sumnjaju da se priča s njima namjerno oteže zbog nekretnina koje imaju u vlasništvu. Naime, oni su vlasnici 63 posto Vjesnikova nebodera u Savskoj ulici u Zagrebu.

'Nekom je u interesu da Tiskara ode u stečaj. Vlada konačno mora donijeti odluku što i kako dalje, jer na tri natječaja koja je AUDIO raspisao nitko se nije javio', istaknuo je Aleksandar Žaja, sindikalni povjerenik Tiskare.Zbog današnjeg štrajka jedan dio naklade časopisa Glorija će kasniti na kioske i u Tiskari ističu da je to jedina šteta koju je štrajk prouzročio.

'EPH kao naš najveći partner čiji udio u poslu Tiskare iznosi 44 posto je podmirio sve svoje obaveze i nema nikakvih dugovanja prema nama. Ukoliko Vlada do petka ne odluči što i kako, radnici Tiskare idući tjedan izići će na ulicu i na Markov trg', zaključio je Žaja