MILANOVIĆ I JOSIPOVIĆ SE DOGOVORILI

Američki Hrvat, Dragan Lozančić, novi šef SOA-e

04.06.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Novi šef Sigurnosno obavještajne agencije (SOA-e) bit će sadašnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Dragan Lozančić. U Vladi je za Večernji list potvrđeno da su predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović tijekom vikenda obavili posljednje konzultacije oko novog šefa tajne službe i složili se da to bude upravo Lozančić

Formalna procedura Lozančićeva imenovanja pokrenut će se odmah nakon Josipovićeva povratka iz službenog posjeta Parizu, navodi Večernjak

Dosadašnjem šefu SOA-e Josipu Buljeviću mandat istječe 10. listopada. Izvjesno je, kako se to i prije govorilo, da će mu se pronaći adekvatno mjesto unutar obavještajnog sustava, što bi moglo značiti poziciju u Uredu Vijeća nacionalne sigurnosti ili nešto slično.

Lozančića je za funkciju novog šefa tajne službe predložio premijer Milanović, a predsjednik Josipović, iako mu je nalazio zamjerke, govorio je kako je sklon tome da ga potvrdi. Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, s čijom je obitelji u prijateljskim odnosima. Zbog te veze Lozančiću se spočitavalo rigidno desno političko opredjeljenje, dok se s druge strane isticala njegova stručnost i profesionalnost.

Lozančić je nakon dolaska u Hrvatsku dobio službu u Ministarstvu obrane, gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, potom je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, što je podrazumijevalo pitanje mira u regiji, kao i programe vezane za NATO pakt. Lozančić je tijekom službe u MORH-u nastavio školovanje pa je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku. Bitan detalj iz njegove biografije govori da je nekoliko godina bio predavač u centru za sigurnosnu politiku George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu.

Milanovićevo poznanstvo s Lozančićem datira otprije 12 godina, kada je Milanović kao zaposlenik MVP-a bio angažiran na poslovima vezanim za NATO. Otkad se govori o novom šefu SOA-e, Josipović i Milanović naglašavali su da se ne spore o tome tko će u idućem mandatu voditi tajne službe, već da im je veći problem naći osobu koja bi udovoljavala njihovim kriterijima. A oni bi da budući šef službe bude osoba koja je obrazovana, bez mrlja u karijeri, koja ima srodna znanja i iskustva, ali da ne dolazi iz obavještajnog sustava opterećenog raznim strujama i suprotstavljenim lobijima. Lozančićevu imenovanju nije išlo naruku to što ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i američko.