TRIBINA U KAŠTELIMA

Bolje aktivan nego radioaktivan

09.10.2012 u 20:42

Bionic
Reading

Udruga Zeleni Dalmacije organizirala je u Kaštelima skup prošle subote na temu sanacije bivše tvornice Jugovinil koja je problem već duže od dva desetljeća. Predavač je bio dr. sci. Vladimir Lokner iz Agencije za posebni otpad u Zagrebu

Tribina je počela interesantnom Loknerovom konstatacijom kako je zapravo dobro što sanacija i program nisu završeni, budući su sanacije koje je pokretao i financirao Fond za zaštitu okoliša i ekološku učinkovitost posljednjih godina bile loše urađene. Podsjetimo da je na prostoru bivše tvornice Jugovinil deponirana značajna količina radioktivne šljake i kontaminiranog materijala i navedena lokacija na obali Kaštelanskog zaljeva još nije sanirana na odgovarajući način.

Program sanacije je izrađen još 2007. godine i do sada se ništa nije pomaklo s mjesta. Najteža situacija je s starom šljakom koja je deponirana još davne 1956. godine.

Dragan Kubelka, voditelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost obećavao je Zelenima završetak Dopune programa sanacije koji obuhvaća između ostalog važna mjerenja radioaktivnosti, do kraja 2011. Zeleni tvrde da sada krajem 2012. neophodna mjerenja još nisu izvršena.

Zeleni Dalmacije i aktivisti s kaštelanskog područja koji su prisustvovali tribini su zabrinuti stanjem i to smatraju razlogom zbog kojeg nisu došli na tribinu pozvani gosti Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša.

Vladimir Lokner je na tribini iznio podatke kako je na ovom području povišena brzina doze zračenja te izrazio zabrinutost činjenicom da niskoradioaktivna troska 50 godina vrlo štetno djeluje na okoliš. Još veći je problem što sanacija nije na vidiku u narednih 5 -10 godina.

Iako je izravno zračenje relativno malo, moguć je transport radionuklida u okoliš i zato je nužna sanacija, ustvrdio je g. Lokner. Najviše polemike izazvao je upravo prijedlog načina sanacije koji predviđa izradu neke vrste betonskog sarkofaga koji bi se postavio ispod prvog saniranog odlagališta vrlo blizu mora i u kojega bi bila deponirana sva masa od 500.000 tona kontaminiranog materijala.

Zeleni Dalmacije drže da je ovo prvenstveno problem grada Kaštela i izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom Josipom Berketom mora zasukati rukave i prihvatiti se usklađivanja i izrade prostorno planske dokumentacije za sanaciju prostora, preuzeti odgovornost kao nositelj sanacije uz pomoć županije i države.

Gradonačelnik Kaštela Josip Berket nam je rekao da je planirao na poziv doći na tribinu jer se radi o ozbiljnoj temi, ali u subotu bio neplanirano dugo na moru na Mrdujskoj regati zbog bonace te naglašava da je predstavnik Grada Kaštela ipak bio na navedenom skupu.

Berket napominje da je Grad Kaštela prije nekoliko mjeseci, imajući u vidu najnovija mjerenja na tom području koja je obavio Institut za medicinska istraživanje (IMI) zatražio od Fonda za zaštitu okoliša da javno prezentira kaštelanskoj javnosti i medijima rezultate mjerenja koja su završila početkom ove godine i nakon toga prijedlog sanacije tog prostora. 'U službenom odgovoru se navodi da obrada podataka još nije završena i da to trenutno nisu u stanju napraviti. Dobili smo usmenu informaciju da je Vlada RH prošli mjesec prihvatila izvješće IMI-ja i sada ćemo nastojati da se konačno javno prezentiraju sva mjerenja nedavno obavljena koje je vodio dr. Prlić Ivica u ime IMI-ja', rekao nam je gradonačelnik Kaštela.

Na kraju Berket koji ima koncesiju na marinu u neposrednoj blizini te lokacije ističe da gradska vlast podržava nastojanja Udruge zelenih i pozivanje gospodina Loknera da izlaže o spomenutoj temi, a Grad Kaštela će, po njegovim tvrdnjama, ubrzo organizirati još jedan javan skup sa predstavnicima Fonda i IMI-ja s istom temom. 'Zajednicki cilj je sanacija cijelog prostora, pa ako struka u sklopu toga utvrdi da je potrebno izmještanja šljake, i to će se napraviti', zaključio je Josip Berket.