NAKON DUBROVNIKA, NA REDU I ŠIBENIK

'Ukidanje dopisništava dovest će do copy-paste novinarstva'

09.10.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem se oštro usprotivilo gašenju još jednog dopisništva Slobodne Dalmacije. Poslije prestanka rada dubrovačkog dopisništva tog lista, ugašeno je i jedno od najstarijih dopisništva Slobodne Dalmacije – ono u Šibeniku

'Najprije su poslovne (ne)prilike i (ne)poslovne odluke nakladnika uzrokovale gašenja šibenskih dopisništava Jutarnjeg lista i Večernjeg lista, zatim je ugašen Vjesnik, a početkom listopada prestalo je postojati i dopisništvo Slobodne Dalmacije. Dvoje novinara odlazi u prijevremenu mirovinu i moći će nastaviti raditi s autorskim ugovorom, a dvoje kolega odlazi u tjednik Šibenski list, također u vlasništvu EPH-a, na 20 posto niže plaće', pojašnjavaju u HND-u.

Ističu kako od nacionalnih dnevnih listova u Šibeniku svoje dopisnike (ali bez dopisništava) imaju još samo Novi list i 24sata. Tu je još dopisništvo HRT-a te novinar Nove TV.

'Stalno smanjivanje dopisništava katastrofalan je trend za naše novinarstvo jer je javnost uskraćena za autentične informacije, analize i komentare o događajima u značajnim regionalnim gradovima. Kad nema autentičnih novinarskih informacija, onda se i sve više prepisuje, a takvo copy-paste novinarstvo znači ujedno i zabijanje zadnjih čavala u njegov lijes', smatraju u Hrvatskom novinarskom društvu.

Pozvali su zato sve vlasnike i nakladnike medija da kad donose poslovne odluke ne gledaju na novinare isključivo kao neželjeni trošak poslovanja. S debelo podcijenjenim novinarskim radom, tvrde, nema slobodnog i nezavisnog novinarstva ni kvalitetnog novinskog proizvoda s kojim se na tržištu dugoročno može ostvarivati profit.

'Pozivamo i vlast da nakladnicima i novinarima pomogne prebroditi ovu ekonomsku krizu jer urušavanje novinskih naklada i nesigurnost novinarske profesije ugrožavaju ostvarivanja prava građana na točnu, potpunu i pravovremenu informaciju i ugrožavaju slobodu mišljenja i slobodu govora', navodi se u priopćenju HND-a,