HRT KATOLIČKIM NOVINARIMA

'Ne ukidamo vjerski sadržaj, nego ga povećavamo'

09.10.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon što je jučer Upravni odbor Hrvatskog društva katoličkih novinara u priopćenju pitao imaju li kršćani u Hrvatskoj pravo na petominutnu emisiju duhovnog sadržaja u 24-satnom programu nakon što je na Radio Sljemenu ukinuta emisija s 20-godišnjim stažem 'Hvaljen Isus i Marija', s HRT-a poručuju da je ukinuta emisija, a ne vjerski sadržaj

S Prisavlja nam kažu da je s 1. listopada krenula nova shema emitiranja na Prvom, Drugom i Trećem programu te na Radiopostaji Sljeme koja je dovela do značajnih promjena u programu.

No unatoč promjeni sheme, kažu, vodili su se sporazumima između HRT-a i vjerskih zajednica te HRT-a s Hrvatskom biskupskom konferencijom koji propisuje da će Hrvatski radio jedanput tjedno imati jednosatnu vjersku emisiju koja će se emitirati iz regionalnih radiopostaja, duhovnu misao u trajanju od pet minuta i izvješćivanje o važnijim događajima krajevne crkve.

Ističu stoga da nije riječ o ukidanju vjerskih sadržaja, već o njihovom povećanju s obzirom da Radio Sljeme do sada taj ugovor s HBK nije poštovao.


'Sada, s uvođenjem jednosatne emisije prije prijenosa mise i petominutne duhovne misli koju uređuje gospodin Robert Šreter, direktor Kršćanske sadašnjosti, ta radiopostaja ispunjava sve odredbe ugovora koje se tiču regionalnih postaja. Iz svega gore navedenog vjernici u programu Radiopostaje Sljeme ne samo da nisu uskraćeni za religijske sadržaje, već su ti sadržaji povećani', poručuju s HRT-a.

Podsjetimo, Upravni odbor Hrvatskog društva katoličkih novinara jučer je u priopćenju poručio: 'Religijske emisije, bilo da se radi o islamu, židovstvu, kršćanstvu, posebno one izravno naslonjene na izvore svijetlih primjera, mogu samo pridonijeti suživotu i međusobnoj toleranciji, što je bez ikakve sumnje činila emisija 'Hvaljen Isus i Marija'. Nastala je u teškim ratnim okolnostima. Dok je Hrvatska krvarila, upravo je ta emisija mnogima 'vidala rane'. Koliki su sudjelovali u njezinu stvaranju, a sadržajna koncepcija nipošto nije mogla povrijediti slušatelje - ljude dobre volje.'

Podsjetili su da su kršćani pretplatnici HRT-a i da se ukidanje emisije može tumačiti kao netrpeljivost i diskriminacija kršćana, ali i kao kršćanofobija.

'Radio Sljeme je radio svih njegovih slušatelja, onih koji vjeruju i onih koji ne vjeruju, onih koje zanimaju ili ne zanimaju: sport, znanost, servisne informacije, politika, kultura, religijski sadržaji, obrazovanje, glazba', poručili su iz Upravnog odbora HKDN-a.