MATIĆ BRANI KUNE

'Pripadnici HVO-a koji su dobili novac morat će ga vratiti s kamatama'

09.10.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Masovne, 60 milijardi kuna 'teške' tužbe bivših pripadnika HVO-a protiv države zbog neisplaćenih odšteta za invalidnine i ostala prava koja iz toga proizlaze, uskoro bi mogle zatrpati hrvatske sudove

Jutarnji list iz Vlade doznaje kako će se državni proračun braniti pod svaku cijenu: u pripremi je nekoliko jakih pravnih aduta koji bi sve te tužbe mogle proglasiti nevažećima. Riječ je o više od 10.000 pripadnika HVO-a koji su od 1997. do 2001. ostvarili pravo na invalidninu, a dio njih i na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja o invalidnini na temelju ranjavanja na južnom bojištu ili istočnoj Slavoniji nikada nisu dostavljena.
Zato nisu mogli ostvariti ostala prava: skrb, naknadu za tuđu pomoć ili stambeno zbrinjavanje, što je pravi razlog najavljenih tužbi. Da se radi o realnoj opasnosti za opstanak državnog proračuna, potvrdio je ministar rada Mirando Mrsić.

'Da se razumijemo, te tužbe bi mogle biti strašan udarac na državni proračun. Riječ je o milijardama kuna! Međutim, onih 10.000 obitelji bi zbog pojedinih političara u bivšoj vlasti i dvojice odvjetnika iz Ministarstva obrane, mogli najgore proći, jer na kraju neće dobiti nikakav novac', otkriva Matić. Tadašnja vlast je, ističe ministar, jednostavno kupovala te ljude zbog političkih razloga.

'Postoji jednostavan način kako se tužbe mogu srušiti. Treba samo zamoliti suce da kažu svima koji namjeravaju podnijeti tužbu da donesu potvrde kojima potvrđuju da su hrvatski branitelji. Većina ih te potvrde nema! Matić je potvrdio do sada neslužbeno saznanje da će glavni pravni adut kojim se namjeravaju spriječiti masovne tužbe biti činjenica da su odluku o isplati invalidnina pripadnicima HVO-a na svoju ruku, bez zakonske podloge, donijeli predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, a potpisivali ih generali Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs.

'To je bio običan dogovor, koji nije uvršten ni u jedan članak Zakona o braniteljima, što je ilegalno - potvrdio je ministar. Drugi pravni adut Vlade bit će, doznajemo, da je do 1997. bilo evidentirano 2000 ratnih invalida HVO-a, a do danas im je broj narastao na više od 10.000.

'Taj koji je uzeo tih 4,5 milijuna kuna i to samo do 2008., morat će jednog dana vratiti sav novac, i to s kamatama, jer radi se o ilegalnoj isplati odštete bez zakonskog temelja. U tom je slučaju riječ o 70 posto invalidnosti te još nekoliko čimbenika koji dokazuju da je riječ o prosječnoj visini odštete, i to samo do 2008., što znači da bi mu se trebala isplatiti još trećina tog iznosa. Sami izračunajte koliko bismo morali platiti za ostalih 10.000 slučajeva', otkrio je Matić.