NOVI ZAKON PRED IZGLASAVANJEM

Za ozljede u prometnim nesrećama trostruko niže odštete!

Bionic
Reading

Novi Zakon o obveznom osiguranju u prometu propisuje drastično niže odštete za sve vrste ozljeda. Za trzajnu ozljedu vrata postojeći zakon dosuđivao je 15-20 tisuća kuna, a po novom izračunu iznos odštete ne bi prelazio pet tisuća kuna

Zakon predviđa i smanjenje naknada za sve ostale fizičke i psihičke ozljede. Za prijelom noge isplaćivalo bi se tako tri puta manji iznos. Pretrpljena psihička bol i strah, tj. nematerijalna šteta, po novom zakonu u potpunosti bi se minorizirali. 'Posttraumatski stres kao posljedica traume ne može biti isključen iz zakonskih odredbi novog zakona. Jasno je kako nastaje i kakve su njegove posljedice na funkcioniranje osobe u svakodnevnom životu', pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju sudska vještakinja, psihijatrica dr. Đurđica Sivić.

U Ministarstvu financija smatraju da nitko neće biti oštećen te da je novom zakonu glavni cilj uspostava visokog stupnja transparentnosti u priznavanju prava na odštetu, harmonizacija medicinsko-pravne procjene, ubrzanje postupka naplate štete i smanjenje broja sudskih postupaka.

Hoće li se smanjiti naknade za žrtve prometnih nesreća, odlučit će uskoro saborska većina uvođenjem medicinskih tablica koje donose niže iznose odštete za ozlijeđene u prometu.