VLADA ZAPRIJETILA TURIZMU

'U borovoj šumi ni zakon neće spriječiti zaigrane parove'

08.10.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Hoće li zbog rigoroznih kazni što ih vladajući predlažu za sankcioniranje golotinje, bludničenja, pijančevanja i buke na javnom mjestu, razuzdanije zabave željni gosti ubuduće zaobilaziti domaće turističke destinacije? Smije li država u kojoj je turizam rijetko profitabilna grana dozvoliti sebi puritanski Zakon o prekršajima javnog reda i mira?

Da ga kao od majke rođenog idućeg ljeta u brodu ulovi nadležni organ, načelnik Primoštena Stipe Petrina morao bi platiti kaznu od dvije do četiri tisuće kuna ili odležati u zatvoru 20 dana. No, deklarirani nudist kojeg je ljetos obnaženog uhvatio samo objektiv senzacije željnog reportera, slaže se da se na javnom mjestu nepristojno pojavljivati gol. 'Ako netko hoće pokazivati ono što ima, ima određena mjesta za to, a ako baš inzistira da svih maltretira sa svojom golotinjom, neka to plati', kaže Petrina, podsjećajući ipak da je Hrvatska turistička zemlja.

'Treba malo više tolerancije, barem prema turistima, koji će više manje to raditi kao i do sada jer turisti niti ne znaju za naše promjene Prekršajnog zakona', naglasio je Petrina. Na istom je tragu i promišljanje gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića
'Naravno da na hvarskom trgu ili u parku usred grada nije primjereno ništa na takav način, ali ono što će se dogoditi na otoku ili nekom usamljenom žalu niti će zakon spriječiti, niti ja', naglasio je Bebić. Na usamljenoj plaži ili u borovoj šumi zakon vjerojatno neće spriječiti niti zaigrane ljubavne parove, no uhvaćenima u spolnom općenju i zadovoljavanju svoje ili tuđe pohote na hvarskoj Pjaci ili primoštenskoj Rudini, prijete kazne između 1000 i 5000 kuna, pa i kazna zatvora od mjesec dana. Protiv tih odredbi pobunila se samo Zelena stranka

'Smatramo da puno ljudi dolazi u Hrvatsku i zbog toga da bi uživalo u tim prirodnim ljepotama na možda neki drugi način, a ne samo na onaj kako bi to htjeli oni koji donose ove zakone", kaže predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić, ukazujući na još neke neprimjerene odredbe - kažnjavanje uličnog prosjačenja sa tisuću do tri tisuće kuna i puštanje glasne glazbe iz automobila sa 3000 kuna odnosno dvostruko više poslije 22 sata.

'Mislim da jednostavno nije primjereno današnjem socijalnom trenutku u kojem Hrvatska živi, da su to prerigorozne kazne', ističe Babić. Pitanje je i kako će se prekršajni zakon u svim svojim odredbama provoditi, pa i u onoj koja predviđa kažnjavanje pijančevanja na javnom mjestu sa 5000 kuna. Iako bi sankcionirao one koji alkoholiziranjem na hvarskim ulicama i trgovima narušavaju ugled elitnog turističkog odredišta, gradonačelnik uočava nedorečenost prijedloga. 'Po prirodi sam veseo, čujem dobru glazbu i rado ću zaplesati. I sada, je li to pijančevanja, netko ne mora znati imam li ja alkohol ili ne u sebi', kazao nam je Bebić.