Hrvatska DAN NEOVISNOSTI

Državni vrh položio vijence na Mirogoju

U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, na zagrebačkom groblju Mirogoju položeni su zajednički vijenci predsjednika Republike, obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika Republike i Vlade - savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Siniša Tatalović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović - vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomen obilježja-Zida boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grob Ivice Račana predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003., kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Vijenac je položen i zapaljena svijeća i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Polaganju vijenaca nazočila su i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, braniteljskih udruga i izaslanstvo Grada Zagreba.

'Građani Hrvatske i hrvatski narod 8. listopada, kao povijesni dan, obilježava na svečan način s razlogom. Moramo se prisjetiti kako je to bilo 1991. godine, pod kojim okolnostima i međunarodnim i domaćim, pod agresorskom vatrom, objedinjeni smo uspjeli obraniti slobodu, postići neovisnost, uz ogromne žrtve i to je datum, to su okolnosti, to su događaji koje sigurno nećemo zaboraviti nikada. Ovom prilikom svim braniteljima Domovinskog rata, svim stradalnicima Domovinskog rata i svim građanima Republike Hrvatske - čestitam 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Želim da ga provedu u miru, u krugu obitelji i da opet u zajedništvu pobijedimo i ekonomske teškoće u kojima se zemlja nalazi", poručio je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.218945,218933,152957,218781U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, vijence je na Oltaru domovine na Medvedgradu, te kod Spomen obilježja - Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Današnji dan se okupljamo ovdje da bi se prisjetili i našeg pokojnog predsjednika i svih onih koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republike Hrvatsku", istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.

Vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske danas su podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

U znak zahvalnosti svim braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, molio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još