U ČAST LOZI I KOZI

Bikla - čarobni napitak za feštu

07.10.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Više od 2500 ljudi iz Splita, Makarskog primorja, Dalmatinske zagore i Hercegovine posjetilo je Biklijadu u Vrgorcu

Pučka fešta posvećena Bikli, napitku spravljenom od mladog crnog vina i svježeg kozjeg mlijeka, privukla je u Tinov grad 17 KUD-ova koji su upriličili smotru folklora u obilju hrane i pića na igralištima osnovne i srednje škole, te po ulicama Vrgorca.

'Bikla je postala hrvatski brend', kaže nam Neli Bajalo, direktorica Turističke zajednice, 'nakon velikih priprema i organizacijskih zahvata, možemo se pohvaliti vrlo uspješnom manifestacijom koja se 13. put organizira u našem gradu.'

Biklijadu su posjetili gosti iz Vele Luke na Korčuli, koji su izvodili Morešku, KUD-ovi iz Hercegovine iz Ljubuškog, Čitluka, Širokog Brijega, Gabele prikazali su dio tradicionalnih nošnji i plesova zapadne Hercegovine, a šušur Dalmacije donijeli su nam KUD-ovi iz Biograda na Moru, Sinja, Dugog Rata, Runovića i Primorskog Dolca, dok su posebnost bili gosti iz Slavonskog Broda koji su ove večeri donijeli duh Slavonije u Dalmatinsku zagoru.

Usporedo s feštom u Vrgorcu, u Etno selu Kokorići održane su 4. igre Sindikata umirovljenika Hrvatske gdje je nastupilo oko 300 umirovljenika iz raznih hrvatskih podružnica.

Stipe Božić, proslavljeni hrvatski alpinist porijeklom iz Vrgorca, na Biklijadi je prezentirao svoj najnoviji projekt, film o Mati Svjetskom, koji će se uskoro prikazati na Hrvatskoj televiziji.

Na fešti u čast lozi i kozi, našlo se i dvadesetak proizvođača i obrtnika starih zanata koji su na štandovima nudili svoje proizvode i upotpunili feštu, koja je iza ponoći nastavljena after partyjem, kada su se do jutra na pozornici redali glazbeni bendovi i izvođači.