DOBRI GOSPODARI?!

Direktori HŽ-a kupili limuzine, a nemaju za otpremnine radnicima

06.10.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Iako će zbog plana restrukturiranja i modernizacije Hrvatskih željeznica, koji među ostalim podrazumijeva i otpuštanje 2 tisuće 700 zaposlenih, HŽ morati uzeti kredit za isplate otpremnina, manjak novca ne muči čelnike HŽ-a koji su kupili luksuzne automobile, prenosi HRT

Dok su nove lokomotive san, luksuzni automobili direktorima, opet su kupljeni. HŽ-ova tvrtka Agit 4 passata je uzela na lizing, a stajali su 816 tisuća kuna. Direktori o tome ne žele razgovarati, pa ih brani poslodavac, prenosi Hrvatska televizija

'Smatramo da je to potez dobrog gospodara, znači mi smo angažirali korištena, ali još uvijek dobra vozila za naše potrebe, znači vozila srednje klase i oni će se otplatiti na vrijeme u to vrijeme dokle ćemo ih koristiti', izjavio je predsjednik Uprave HŽ Carga, Ivan Lešković.

Za to se zajedno sa ovim sindikalnim plaćama koje se izdvajaju u HŽ Cargu mogao isplatiti cijeli regres za sve radnike iduće godine, a ne da nam direktor govori o mogućem stečaju, smatra zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske, Dalibor Petrović.

I tu priči o rasipanju novca nije kraj. I sindikalni lider priznaje da ni oni nisu bez grijeha. Za plaće sindikalaca troši se 10 milijuna kuna godišnje. Istodobno, za otpremnine u HŽ-u novca nema pa će za zbrinjavanje viška zaposlenih morati dizati kredite.

Još nije verificirano, ali se razmišlja o otpremninama u rasponu od 160 do 200 tisuća kuna bruto po osobi, rekao je predsjednik Uprave HŽ Carga, Ivan Lešković.

Tko će taj novac dobiti, nikome nije jasno. Kriterij za otpuštanje je upitan jer se dosad netransparentno zapošljavalo. Iz sindikata prst krivnje upiru i u braniteljske udruge, pod čijom krinkom u željeznice ulaze sumnjivi kadrovi, a sve uz blagoslov člana Uprave HŽ holdinga Ivana Vukovića.

Pa tako imamo najnormalniju stvar da ljudi s kaznenim prijavama u aferi Indeks, budu imenovani za neku funkciju, kaže Dalibor Petrović.

Vuković u pisanom odgovoru, odbacuje sve optužbe; Kako sam novi u HŽ-ovim dvorskim igrama, razumijem zašto mi se pakuje.

A što je dvor bez kočija, možda su zato i kupljeni passati.