DEVET SATI TESTIRANJA

Najspremniji hrvatski vojnik je Baranjac Dominik Kuček

06.10.2012 u 19:51

Bionic
Reading

Trčao je, veslao, hodao preko užeta, pucao, nosio ranjenike. Na leđima je vukao 15,6 kilograma opreme plus toliko odjeće i oružja.

Punih devet sati je trčao, veslao, hodao preko užeta, pucao, nosio ranjenike. Na leđima je vukao 15,6 kilograma opreme, koja je s odjećom i oružjem dosezala 30 kilograma. Prevalio je tako čak 39 kilometara. Najspremniji je to hrvatski vojnik, desetnik Dominik Kuček (37) iz Baranje. Titulu je pošteno zaradio na natjecanju “Najspremniji pripadnik Oružanih snaga – prvi za Hrvatsku” u Gašincima kod Đakova, prvom takvom nakon 2003.

'Staza je bila dosta naporna, a presudilo je iskustvo jer je sve u orijentaciji', kazao je Kuček, koji je istu titulu osvojio i 2001. Osvojio je i pištolj HS 2000.

Pogreške su se skupo plaćale. Za svaku bačenu bombu koja je promašila metu dobili su pet minuta kazne, što znači da za to vrijeme stoje u “boksu”. Ranjenika su nosili 50 metara, no ako bi potom pogrešno ispunili obrazac za medicinsku evakuaciju, na čekanju bi bili čak 15 minuta.

'Ako pravilno ne pozovu pomoć pa helikopter sleti na drugo mjesto, ranjenik može umrijeti', pojašnjavaju nam. Izdržljivost nije jedina bila na testu. Pokazali su i kako se snalaze u šumi samo sa zemljovidom, koliko precizno pucaju, koliko su mentalno jaki.

'Razvija se upornost, timski duh, izdržljivost', kaže časnički namjesnik Davor Petek. Sve to čini, kako sami kažu, dobrog vojnika.

'Važno je ovo za motivaciju vojnika, želimo graditi taj duh. Ne smije ni novca nedostajati, ako mislimo imati vojsku, ona mora biti obučena', zadovoljan je viđenim bio ministar obrane Ante Kotromanović.

'Zasad ne idemo u Siriju'

Nemamo za sada nikakve najave o potrebi djelovanja naših vojnika u Siriji. Situacija nije toliko dramatična, smirila se. Mislim da neće biti nikakvih sukoba između Turske i Sirije – kazao je Kotromanović, dodavši kako će to biti, ako do toga dođe, politička odluka. Ministar je najavio i kako će do kraja godine broj zaposlenih u administraciji u Glavnom stožeru oružanih snaga RH biti 20 posto manji. U Ministarstvu je ta brojka, nastavio je, smanjena već za 200. Naveo je primjer Filipina, gdje na 100.000 vojnika ima njih 300 u ministarstvu.

'A kod nas ih je 1115. Što još treba reći? ', kazao je Kotromanović. Novca za plaće vojnicima i za obuku, poručio je, mora biti.

'Ako želimo imati vojsku, ona mora biti obučena, a za to treba novac', zaključio je.