PROVJERAVAJU SE SANADEROVE OPTUŽBE

'Neprihvatljivo je da Bajić istražuje Bajića'

05.10.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost zatražit će očitovanje MUP-a i DORH-a vezano uz optužbe koje je u psimu poslanom Saboru iznio bivši premijer Ivo Sanader. Potvrdio je to za tportal predsjednik tog odbora Miroslav Tuđman, kazavši da će za svoje kolege imati i neke druge prijedloge

Da je Sanaderovo pismo stiglo u Ured obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora Josipa Leke, potvrdili su nam u saborskoj Službi za medije. Pismo je, kako nam je kazano, proslijeđeno Odboru za pravosuđe te Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji po njemu već postupaju.

Što bi to trebalo značiti, za tportal pojasnio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman. 'Mi ćemo tražiti očitovanje MUP-a i DORH-a. No meni se tu veći problem čini što nije definirana procedura tko vodi istragu i tko na koji način odgovara zbog curenja informacija', kazao nam je Tuđman. Naime, postavlja se pitanje ukoliko Odbor od DORH-a zatraži očitovanje, Državno odvjetništvo morat će provesti i internu istragu odnosno dužnosnici DORH-a morat će istraživati da li je Bajić, kako to tvrdi Sanader, odavao tajne informacije novinarima.

'Zapravo bi DORH istraživao... DORH, što je neprihvatljivo', rekao je Tuđman

Ukoliko se Sanaderove optužbe pokažu točnima, Odbor za unutarnju politiku nema puno manevarskog prostora. 'Odbor može postaviti pitanje tko kontrolira i radi provjeru i da li informacije cure iz DORH-a. I nakon što dobije informacije može dati preporuku da se eventualne nepravilnosti zakonski usklade', kazao nam je Tuđman

Svom odboru, kako je kazao, predložit će da se raspravi na koji način bi DORH trebao istražiti da li je bilo curenja informacija, no Tuđman je svjestan da će pokretanje bilo kakve rasprave ovisiti o političkoj volji vladajućih.


Podsjetimo, Sanader se ovaj tjedan pismom obratio Saboru kako bi zastupnike prije prihvaćanja izvještaja o radu državnih odvjetništava u 2011. upozorio na 'nezakonite metode' kojima se koristi DORH. Naveo je pritom kako se njegove odvjetnike prisluškuje i da ih prate nepoznati ljudi, da informacije iz tajnih istraga cure u medije iz USKOK-a i DORH-a, da svjedoci koji su davali iskaze protiv njega nisu to činili dragovoljno, nego su podlegli ucjenama DORH-a i USKOK-a.

'Danas sam u situaciji da sam umjesto njih, od kojih je većina priznala krivnju, glavni optuženik ja. Svjestan sam da o tome može odlučiti samo sud, a Sabor želim informirati o nezakonitim metodama rada DORH-a... Potvrdu toga vidimo i u podatku DORH-a da postupci iz nadležnosti USKOK-a završavaju sa 97 posto osuđujućih presuda, pa se usporedba sa Sjevernom Korejom nameće sama od sebe', stoji u Sanaderovom pismu.