SVJETSKI DAN UČITELJA

Uz proglas protiv vladajućih i medija, sindikati pozivaju na prosvjed

05.10.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja danas su građanima na Trgu bana Jelačića, na Svjetski dan učitelja, dijelili proglas kojim upozoravaju da se taj dan u Hrvatskoj obilježava u 'mučnoj atmosferi prepunoj negativnih osjećanja, ambijentu zastrašivanja, ucjena, odmazde prema nastavnicima, laži ministara, protusindikalne propagande privatnih medija, odioznog sažaljenja s vrha vlasti i izdaje dijela sindikata'

Vlada uništava status učitelja i obrazovanje koje treba biti temelj razvoja gospodarstva, a ako se ugrožava temeljna djelatnost, ugrožava se opstanak i budućnost društva, rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja. Žele dobiti što gluplje građane i što mračnije doba kako bi se lakše moglo vladati i manipulirati, istaknuo je, ocijenivši da bi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović trebao odstupiti sa svoje dužnosti ako nije sposoban više napraviti za učitelje.

Laktašić drži da bi se, s obzirom na to koliko se ulaže u obrazovni sustav, on odavno urušio da nije entuzijazma učitelja. Sramotno je što kažu da nema novca, uvijek ga ima, samo zavisi za koga, istaknuo je, pozvavši građane da im se 11. listopada pridruže u prosvjednoj povorci, koja će se kretati od Trga francuske Republike prema Markovom trgu.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, rekao je kako hrvatski učitelji svoj dan slave 'pod teškim tmurnim oblacima koji su se nadvili nad obrazovanjem i naročito nad učiteljima'. Ne znamo nijednu europsku zemlju u kojoj je u javnim službama vlada smanjila plaće samo učiteljima, nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima, toga dosad u Hrvatskoj nije bilo, ustvrdio je.

Ne treba nam nikakva druga njihova čestitka za Svjetski dan učitelja, niti suze ministra Jovanovića i premijera Zorana Milanovića koji pred UN-om kaže da podupire inicijativu te organizacije da je obrazovanje prvo, jer je obrazovanje prvo samo kada treba rezati plaće, dodao je.

U proglasu stoji i da se nova vlast spram prosvjete odnosi slično, ali čak i brutalnije od prethodne. Nije pravilno misliti što je gore obrazovanju, bit će bolje gospodarstvu, pojedinci i nacije najbolje misle na budućnost poticanjem znanja i obrazovanja, ističe se.

'Ne zaboravite, svako pravo koje uzmu učitelju, uzimaju i radniku. Nije pravilno misliti da treba uzeti učitelju, jer je uzeto i radniku. Treba vratiti radniku uzeto, a učitelju dati pravednu plaću s obzirom na njegovu stručnu spremu', poručila je Vertikala sindikata obrazovanja građanima.