MONITORING

Uvode se posebna pravila za ubojice pčela

05.10.2012 u 09:11

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je posebna pravila za prodaju i korištenje pesticida iz skupine neonikotinoida i aktivne tvari fipronil, koje se dovodi u vezu s pomorima pčela. Sjemenari i ratari tretirano sjeme morat će pakirati u posebno označenu ambalažu, tretirati u prilagođenim uređajima i tretirano sjeme sijati isključivo prilagođenim sijačicama

Osam proizvoda tvrtki Singenta agro, Stockton, Bayer i Basf Hrvatska morat će na ambalaži imati etikete s uputama o rukovanju tretiranim sjemenom. Budući da se ovim pesticidima najčešće tretira sjeme i tako priređeno isporučuje na tržište, sjemenarske tvrtke prilikom dorade morat će koristiti 'najbolje dostupne tehnike'. Upotreba neadekvatnih sijačica pri sjetvi tretiranog sjemena se zabranjuje, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Reakcija konačno slijedi nakon što pčelarske, stručne i ekološke udruge već dvije godine upozoravaju da su neonikotinoidi u mnogim zapadnim zemljama na glasu kao vrlo štetne tvari za neciljane kukce, pogotovo pčele.

Ministarstvo je odluku donijelo na temelju stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS). Dio pčelarskih i ekoloških udruga tražio je zabranu neonikotinoida, a Hrvatske pčelarski savez strože uvjete korištenja.

'Sada nam je najvažniji monitoring i otkrivanje uzroka smrt pčela, kada se ponovno pojave. Pčelari će se povezati s nadležnim službama radi brže reakcije kako bi se utvrdilo da li su pčele usmrtili pesticidi ili je uzrok smrti nešto drugo', ustvrdio je Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Vezu između masovnih smrti pčela i neonikotinoida pokazali su 2009. godine talijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Padovi koji su pčele izložili kapljici zagađene vode. Takve kapljice pčele redovito ispijaju na listovima kukuruza. Budući da su neonikotinoidi sistematici kapljice vode izlučene na listovima kukuruza zagađene su tim štetnim kemikalijama. U pokusu talijanskih znanstvenika pčele su očekivano vrlo brzo uginule, za dvije do deset minuta.

Nakon niza incidenata s pomorima pčela imidakloprid je zabranjen u sjetvi kukuruza i suncokreta u Francuskoj, a u Njemačkoj su 2008. godine nakon masovnih pomora pčela neonikotinoidi privremeno zabranjeni, s tim da je trajno zabranjeno tretiranje sjemene kukuruza klotianidinom. Italija je također zbog pogubnog utjecaja na oprašivače uvela zabranu upotrebe neonikotinoida u sjemenarstvu, kao i Slovenija za određene kulture.