U UMAGU

Obiteljski liječnici odbili uskakati Hitnoj!

04.10.2012 u 17:49

Bionic
Reading

Kad se činilo da je stanje s umaškom službom Hitne medicinske pomoći riješeno, pojavio se novi problem. Liječnici opće medicine Buja, Novigrada i Umaga odbili su zamijeniti liječnike umaške Hitne koji su, navodno samo zbog godišnjih odmora, udaljeni iz službe do 20. prosinca

Člankom 14. općih uvjeta ugovora o provođenju primarne zdravstvenezaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN br 50/10; 71/10; 88/10;1/11; 93/11; 137/11) propisano je kako ugovorni zdravstveni radnikprivatne prakse sudjeluje u dežurstvu ili pripravnosti na područjunadležnosti županijskog Zavoda za hitnu medicinu samo ukoliko se hitnamedicina provodi dežurstvom ili pripravnošću podjednako s doktorimamedicine, radnicima u ugovornim zdravstvenim ustanovama i doktorimamedicine, radnicima HZZO-a.

Spomenutim člankom utvrđena je obavezasklapanja zasebnog ugovora s doktorima medicine i medicinskim sestramaili tehničarima koji sudjeluju u dežurstvu, kao i način utvrđivanjanovčane naknade za sudjelovanje u spomenutim oblicima pružanja hitnemedicinske pomoći, napominju liječnici obiteljske medicine iz Umaga,Buja i Novigrada.

Naime, smatraju da se radi o novom pokušaju da se obiteljske liječnike angažira kao rezervni tim Hitne medicinske pomoći.

Iznoseći niz činjenica, u otvorenom pismu upućenom Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, Istarskoj županiji i gradskim upravama, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te Povjerenstvu primarne zdravstvene zaštite Hrvatske liječničke komore i Istarskim domovima zdravlja, upozorili su da ne postoji pravna osnova kojom bi se obiteljske liječnike obvezalo.

K tome ističu i da su tek iz medija saznali da bi doktori opće medicine trebali mijenjati doktore HMP-a u Umagu. 'Glede toga, imamo potrebu obavijestiti javnost da nas nitko nije ništa pitao što o tome mislimo, a kamoli bismo li radili.

Budući da se ni u Istarskoj županiji, pa tako niti u Umagu, hitna medicina ne provodi dežurstvom ili pripravnošću, već postoji redovan rad lokalnih ispostava Županijskog zavoda za hitnu medicinu s timovima hitne medicine, ne postoji pravna osnova kojom bi se obiteljski liječnici mogli obvezati na sudjelovanje u radu te ustanove. Također, u koncesijskom ugovoru koji smo potpisali s Istarskom županijom nema stavke da sudjelujemo u pružanju hitne medicinske pomoći.

Ugovor s HZZO-om obavezuje nas da naše radno vrijeme provodimo isključivo u ordinaciji, sve do odlaska u kućne posjete koje su vremenski točno određene, te bi izbivanjem s radnog mjesta kršili ugovornu obvezu, često po nekoliko sati. Ordinacije u domu zdravlja imamo u zakupu, te redovito plaćamo najam, naručujemo pacijente na preglede, te nam nije jasno kako netko misli da je moguće u isto vrijeme biti na drugom mjestu', upitali su nadležne.

Kako naglašavaju, sebe i medicinske sestre osigurali su od ozljede na radu, što znači da u slučaju povrede van radnog mjesta, osiguravatelj ih neće priznati, pa se stoga pitaju i tko će onda snositi troškove i posljedice.

'Ovo je još jedan pokušaj da se na mala vrata uvede 'rezervni tim' HMP s timom obiteljskog liječnika i njegovom medicinskom sestrom te da se za djelatnost hitne medicine angažiraju obiteljski liječnici koji u svoje redovno radno vrijeme obavljaju djelatnost opće ili obiteljske medicine za koju imaju s HZZO-om sklopljen ugovor.

Ovime se još jednom potvrđuje manjkavost reforme hitne medicinske pomoći koja je trebala počivati na dodatnom opterećenju obiteljskih liječnika (COM), što bi bilo neprovedivo uz postojeće opterećenje koje timovi obiteljske medicine imaju u svom svakodnevnom radu.

Temeljem iznesenog zaključujemo da je Županijski zavod za hitnu medicinu dužan organizirati rad svoje djelatnosti sa postojećim resursima, te da ne postoji pravna osnova za sudjelovanje obiteljskih liječnika na način kako je zamišljeno od strane lokalne samouprave i Županijskog zavoda za hitnu medicinu, i to bez prethodne konzultacije s obiteljskim liječnicima.'