ZAGREBAČKI FILOZOFSKI

Studenti nastavljaju prosvjed unatoč sankcijama

19.05.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta rekli su danas da ne podupiru prijedlog Fakultetskog vijeća poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa jer je 'znatno restriktivniji od postojećeg modela' te su poručili da će prosvjede nastaviti unatoč mogućim sankcijama

Od početka prosvjeda znali smo za moguće sankcije, no 'velik broj studenata spreman je žrtvovati osobne interese, pa i izgubiti godinu', rekao je na konferenciji za novinare predstavnik studenata.

Studenti su danas odbili mogućnost prekida blokade do kraja tjedna, koja traje trideseti dan. Kad plenum i donese takvu odluku, to neće biti kapitulacija, nego jedna od strategija, istaknuli su studenti.

Profesor povijesti na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Ivo Goldstein ocijenio je blokadu tog fakulteta 'neodgovornom i neozbiljnom' te je pozvao na njezin prekid.
'Studenti su imali kredit koji su odavno potrošili, prosvjed je izgubio smisao, blokada je trebala prestati', izjavio je Goldstein za današnju 'Slobodnu Dalmaciju'.

Danas su rekli kako ne vjeruju da će biti sankcionirani oni koji ne pohađaju nastavu na alternativnim lokacijama, o čemu je odluku dekan prepustio samim nastavnicima.
Podsjetili su kako je jedan od njihovih uvjeta za deblokadu bio da nema sankcija. Po njihovim riječima, broj profesora i studenata koji odlaze na nastavu na alternativnim lokacijama je malen.

U prijedlogu Fakultetskog vijeća, kako ističu studenti, sporno je to što je definirano pravilo prvog upisa, jer podrazumijeva mogućnost naplaćivanja prilikom drugog upisa nekog studija, zatim što se studij može mijenjati samo jedanput, i to nakon prve godine, te što se njime omogućuje uvođenje modela plaćanja posve kontradiktornog javno financiranom obrazovanju.

Studenti predlažu model besplatnog školovanja po kojemu ne smije biti nikakvih oblika naplaćivanja, a dovoljnim korektivom za neredovito ispunjavanje studentskih obaveza drže privremeno uskraćivanje ili gubitak studentskih prava.