MINISTAR MATIĆ:

Udovice branitelja koje se udaju zadržat će mirovinu

03.10.2012 u 16:54

Bionic
Reading

Premda postojeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja ministar Predrag Matić ocjenjuje dobrim, nakon sedam godina pokazala se potreba za 'brušenjem' određene problematike koja se tiče braniteljske populacije, a bez probijanja postojećeg budžeta.

'Primijetili smo da mnogi branitelji umru u trenutku kad njihove supruge imaju 48-49 godina, a one do 50. nemaju pravo na obiteljsku mirovinu. Kako nitko neće zaposliti ženu u toj dobi, a dvije su godine puno za živjeti bez ikakvih primanja, udovicama (a ima nešto i udovaca) isplatit ćemo 1000 kuna opskrbnine do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, odnosno do 50. rođendana kad stječe pravo na obiteljsku mirovinu.

Također, dosad su udovicama slali i inspekcijski nadzor da utvrde žive li s nekim kako bi im se oduzeo status.

Mišljenje mog tima i mene je da živimo u 21. stoljeću, da treba biti svjestan da su naše udovice ostale bez supruga jako mlade, neke vrlo mlade, i držimo da je važna i humana ljudska gesta da im se omogući pravo na udaju ili izvanbračnu zajednicu bez gubljenja prava koja su stekli, s time da novi muž nema pravo nasljeđivanja', rekao je ministar Matić za Večernji list