KOMEMORACIJA U SABORU

'Borisov optimizam me oduševljavao i izluđivao'

03.10.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Najviši državni dužnosnici i obitelj Borisa Šprema okupili su se u Hrvatskom saboru na komemoraciji povodom smrti predsjednika Sabora. više od 200 uzvanika pristiglo je na Markov trg kako bi odali posljednju počast čovjeku za kojeg je većina njegovih suradnika posljednjih dana rekla da je bio oličenje poštenja i tolerancije

Točno u 17 sati sviranjem hrvatske himne i minutom šutnje započela je komemoracija koja je osim obitelji Borisa Šprema (supruge Jasenke, majke Marice i sina Damjana) okupila najviše državne dužnosnike - predsjednika Ivu Josipovića sa suprugom Tatjanom, premijera Zorana Milanovića te obnašatelja dužnosti i potpredsjednika Sabora Josipa Leku.

Sa saborske govornice, pored koje je smještena slika Borisa Šprema i svijeća, prvi se obratio obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, koji je kazao kako sve zatekla vijest o smrti.

'Bolest je bila neumoljiva i uzela Borisa prerano, baš onda kada je mogao dati najviše na položaju prvog čovjeka hrvatskog parlamenta. U tom kratkom vremenu obnašanja dužnosti čelnog čovjeka Sabora Boris Šprem je uspio postaviti nove standarde u vođenju parlamenta u želji da vrati povjerenje građana u Sabor i institucije države ususret članstvu Hrvatske u Europskoj uniji', kazao je Leko

Prisjetio se Leko kako je Boris Šprem svoju karijeru započeo upravo u Saboru kao savjetnik. 'Kada je izabran za predsjednika Sabora, Boris se zapravo vratio onome u čemu je pronalazio svoj iskonski smisao djelovanja. Vratio se području života u kojemu je mogao najviše prižiti, a to je demokracija i borba za opće dobro. Socijaldemokracija za njega nije bila jedna od mogućih političkih opcija na hrvatskoj višestranačkoj političkoj sceni, socijaldemokracija je za Borisa bila jedina moguća politička opcija, koja osigurava prosperitet i socijalnu pravednost hrvatskog društva', kazao je Leko.

Na Špremov poticaj u 6. sazivu sabora osnovan je i Odbor za obranu, nadodao je Leko, kazavši kako je ipak prijelomni događaj u karijeri Borisa Šprema bio izbor za predsjednika zagrebačke skupštine.

'Boris je prije sveha bio humanist i borac. Bio je dosljedan, čvrst i odlučan u obrani vlastitih stavova. Ponekad je zbog toga ostavljao dojam tvrdoće i nepopustljivosti. Kao i svi veliki ljudi, bio je uvijek otvoren slušati druga i drugačija mišljenja. Nije trpio nepravdu i nezakonitosti i uvijek je u poslu tražio načine kako da uvede poboljšanja', rekao je Leko

Boris Šprem u hrvatski je politički život unio novi duh, duh bliskosti, neposrednosti i čovječnosti. Odraz njegovog karaktera, ali i njegovog doživljaja Hrvatske svakako su izmjene u radu Sabora kojim je želio podići demokratičnost, odgovornost, kvalitetu i snošljivost u raspravama te unijeti više transparentnosti u rad saborskih tijela', pobrojao je Leko Špremove ciljeve.

Nažalost, dodao je Leko, bolest ga je spriječila u ostvarivanju tih planova. 'Uvjeren sam, da je jačanje parlamentarizma u Hrvatskoj zajednička težnja svih nas ovdje prisutnih i da ćemo, slijedeći opći interes, uspjeti u ovom mandatu ostvariti politički cilj. Ne samo kako bismo opravdali povjerenje koje su nam dali građani, nego kako bismo, najviše od svega, izrazili našu ljudsku zahvalnost kolegi Borisu na viziji demokratskog parlamenta za koji se on zalagao. Dragi Borise, knjiga tvog života se zatvorila, ali ideje kojima se ispunio njene stranice ostaju nam poticaj i nadahnuće', zaključio je Leko.

Opraštajući se od 'prijatelja', na komemoraciji se Borisa Šprema prisjetio i premijer Zoran Milanović. 'Ovaj posao čovjeka nakon svake rasprave čini lošijim, koji je kao rudnik olova iako želimo da on bude smisleniji. U tom rudniku olova Boris je bio kao čaša mlijeka koju rudari popiju nakon izlaska iz rudnika da bi ono na sebe vezalo olovo i samo se otrovalo. Pitam se da li ga je ovaj posao otrovao. Način na koji je sve prolazio je velik, a opet strašan. Od početka bolesti se znalo da će biti teško, njegov me optimizam oduševljavao, i istovremeno izluđivao', rekao je Milanović. Prisjetio se pritom zgode od prije nekoliko mjeseci kada je sa predsjednikom Josipovićem i Špremom sjedio u vili Wiess.

'Toga dana je umro brat jednog našeg kolege iz Sabora i to od iste bolesti od koje je Boris bolovao. Boris je nakon toga rekao - evo, ja sam se izgleda izvukel. Nekoliko tjedana nakon toga razbolio se i otišao u bolnicu iz koje nikada nije izašao', kazao je Milanović

Šprema je Milanović opisao kao skromnog čovjeka, ali i kao čovjeka koji je znao biti temperamentan i lako planuti. 'Znao je i izgubiti živce, ali se onda i smiriti i u kompliciranim odnosima i sukobima znao reći - pusti ga meni, ja bum ga sredil. Vjerovao je da može razgovarati s čovjekom', opisao je Milanović

Prisjetio se i prvog susreta sa Špremom prije 10 godina kada je preminuli predsjednik Sabora još bio na funkciji predstojnika Ureda predsjednika. 'Neću zaboraviti taj prvi kontakt i široki osmjeh koji je imao izvorno ljudsko značenje. Falit će nam u stranci, osobno kao prijatelj, falit će mi u osobnim trenucima druženja, užasno će mi faliti. Bok dragi prijatelju, bok dragi Boris', zaključio je Milanović vrlo emotivan govor.

Prijatelja i kolege kojeg poznaje od studentskih dana prisjetio se i predsjednik Ivo Josipović. 'Svojom dobrotom i mudrošću mnogima je od nas oplemenio život. Boris Šprem za mene je prije svega dobar čovjek i prijatelj. Neizmjerno je volio Hrvatsku, Koprivničke brege i ljude. Naši građani ostali su bez političara koji je uvijek vodio brigu o javnom dobru i radio u korist građana. Dužnost predsjednika Sabora obavljao je časno, ali nažalost kratko. Zastupnici i građani poštovali su ga zbog poštenja', rekao je Josipović.


Na komemoraciju su posljednju počast došli odati i svi potpredsjednici Sabora, bivši predsjednici Sabora, bivši premijeri, bivši tajnici Sabora, potpredsjednici i ministri u Vladi, predstavnici Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica, predstavnici sudbene vlasti, čelnici državnih institucija te predstavnici diplomatskog zbora.

Među gostima iz inozemstva u prvom redu sjediti će i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, dok se drugi visoki predstavnici parlamenata iz regije očekuju na sutrašnjem sprovodu.

Podsjetimo, posmrtni ostaci Borisa Šprema dopremljeni su danas nešto prije 14 sati iz SAD-a u Hrvatsku. Tijelo su u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso dočekali najviši državni dužnosnici i obitelj, nakon čega je ono u posmrtnoj koloni otpremljeno na zagrebačko groblje Mirogoj. Sutra ujutro od 8:30 do 11:55 lijes s posmrtnim ostacima bit će izložen u mirogojskoj mrtvačnici, a uz lijes će biti postavljene postavljene počasne straže, u kojima će se po šest osoba izmjenjivati svakih pet minuta. Točno u podne započet će ceremonija posljednjeg ispraćaja, a prema posljednjoj želji Šprem će biti pokopan po crkvenom obredu uz najviše državne počasti.

Govor Borisa Šprema na konstituirajućoj sjednici Sabora