OFORMLJEN MOBILNI TIM

Potiho uvedena reorganizacija Hitne u Poreču, Pazinu i Rovinju

04.10.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Osim u Umagu, reorganizacija Hitne medicinske pomoći dogodila se i u Poreču, Rovinju i Pazinu. Naime, iskusne medicinske sestre s porečkog, pazinskog i rovinjskog HMP-a prebačene su u novooformljeni tim s punktom na Istarskom ipsilonu u Okretima kod Kanfanara

Ravnateljica županijskog Zavoda HMP-a Ksenija Družetić Božić veli kako se formiranjem mobilnih timova T2, pri čemu su uz premještaj medicinskih sestara iz ova tri istarska grada od strane Zavoda pridodana i četiri vozača, pokušava naći bolja organizacija rada. Cilj je, kaže, mobilnim timom, koji stiže u petnaestak minuta, omogućiti bolju dostupnost za hitne intervencije upravo građanima Poreča, Rovinja i Pazina.

Reorganizacija koja je potiho uvedena od ponedjeljka, međutim, ima i drugu stranu medalje. Budući da su dvije sestre iz dodatnog porečkog T2 tima Hitne službe povučene u punkt kod Kanfanara, kako upozorava predsjednik porečkog ogranka HSU-a i gradskog Odbora za zdravstvo i socijalu dr. Nino Basanić, ponovno će se događati da će se građani naći pred zaključanim vratima Hitne.

'Imali smo dodatni tim T2 radi noćnih smjena jer nije isto da li ćete kad vam je hitno potrebna pomoć pričati na vratima s parlafonom ili je prisutan zdravstveni djelatnik. Sestre na Hitnoj su educirane i do dolaska liječnika su nešto i učinile za pacijente. Osim toga, pretpostavka da će mobilni tim, sestra i vozač, stići iz Okreta u 15 minuta do Poreča je moguća u idealnim uvjetima, da nema nikoga na cesti. Što će biti s zavrzlamama koje imamo s gradnjom rotora?', kaže dr. Basanić. Naime, u Poreču je predviđena gradnja još četiri rotora pa se zbog radova očekuju i zastoji u prometu.

Na pazinskoj Hitnoj su, pak, nedavno imali primjer da je čovjek doteturao do Hitne i srušio im se na stepenicama, što su vidjeli na kamerama. Radilo se o srčanom arestu i uspjeli su ga spasiti, no što da tamo nije bilo nikog od zdravstvenih djelatnika? Da se tog momenta našao sam pred zaključanim vratima?

U Poreču upozoravaju da gradska uprava nije dobila nikakav dopis županijskog Zavoda HMP-a kojim bi im se ranije najavila reorganizacija. Osim toga, Grad Poreč je potpisao sporazum s Istarskom županijom o sufinanciranju HMP-a koji je na snazi do 31. prosinca, a prema kojem uz osnovni tim T1 porečki HMP ima i dodatni T2 sa sestrom i vozačem. 'Smatramo da se radi o jednostranom kršenju ugovora. Zavod HMP-a je županijska ustanova pa je pretpostavka da je Istarska županija sa svime upoznata. Uputili smo dopis i zatražili očitovanje Istarske županije. Ako jedna lokalna zajednica želi višu razinu, što je i platila, ne vidim razlog zašto to ne bi bilo i omogućeno', napominje dr. Basanić.

Strategija preustroja zdravstva donosi se kao dugoročni dokument, za period od 2012. do 2020, no, kako veli naš sugovornik, lokalna zajednica se ne može na to osloniti. Ako procijeni da je rizik prevelik, mora intervenirati. Poreč je tako s 260 tisuća kuna sufinancirao nadstandard HMP. Ustroj Hitne službe je u turističkoj sezoni bio pojačan, no, kako veli dr. Basanić, građani očekuju da izvan sezone imaju ono što je sa Županijom ugovoreno i plaćeno iz gradskog proračuna, a ne da im se nakon turističke sezone vrata Hitne noću zaključavaju.

Ravnateljica županijskog Zavoda HMP-a pak veli da je zahvalna Županiji što je skinula taj teret sa Zavoda, no da između Zavoda i Istarske županije nije potpisan nikakav ugovor!

'U Poreču misle da su kupili jednog liječnika i dvije medicinske sestre, no nije tako. Dobili su i više nego što su platili', tvrdi dr. Družetić Božić, pojašnjavajući kako je Poreč imao ustroj od sedam medicinskih sestara, od kojih svaka ima 35 dana godišnjeg odmora, što je djelatno šest sestara. 'U toku turističke sezone HMP je bio pojačan pa je radilo šest liječnika, devet medicinskih sestara i devet vozača uz redovnu službu saniteta Doma zdravlja. Zavod je podnio velik teret. U Umagu imaju 4,5 doktora kroz cijelu godinu, što na godišnjoj razini stoji milijun i 250 tisuća kuna, a u prosjeku imaju šest intervencija po doktoru, s tim da se u 24 sata izmijene četiri liječnika', kaže ravnateljica Zavoda.

Kako smatra, prednost mobilnog tima T2 s punktom u Okretima je i u tome što može poslužiti i kao transportni tim, a nekoliko takvih intervencija su u ova tri dana već i imali. Dr. Družetić Božić kaže kako ne može reći da novooformljeni timovi medicinskih sestara s vozačima i punktom kod Kanfanara ne koštaju ništa, no da je prvenstveno riječ o reorganizaciji unutar kuće.

No u pogledu reorganizacije djelatnici HMP-a smatraju da se s njima ponovno eksperimentira. Pazin je kroz 24 sata imao tim T2, sestru i vozača, te još jednu sestru koja bi bila na Hitnoj dok je tim na terenu. Kako doznajemo, ovih dana se dogodilo da je netko dovezao pacijenta na pazinsku Hitnu i kako nije bilo nikog tko bi otvorio vrata jer je tim bio na intervenciji, sami su se zaputili za Rijeku, gdje su napali djelatnike porečke Hitne službe misleći da su to 'oni kojih nije bilo'. Osim tog incidenta, u Pazinu se u zadnjih mjesec dana mijenja i kompjuterski program pa se zna dogoditi da po nekoliko dana djelatnici Hitne ne mogu raditi na kompjuterima.

Radi li se reorganizacija HMP-a u Istri zbog financijskih efekata, ili će doista kad se uhoda polučiti poboljšanje i veću dostupnost građanima, tek će se vidjeti. Možda je trebalo prije uvođenja promjena provesti široku javnu raspravu sa svim zainteresiranim stranama, jer kako se može čuti, nakon što je s 1. listopadom potiho uvedena, djeluje kao 'stavljanje pred gotov čin' djelatnika, građana, ali i lokalne vlasti.