STIŽE NOVAC IZ BRUXELLESA

Za 16 projekata gospodarenja vodama i otpadom – 7,7 milijuna eura

03.10.2012 u 18:07

Bionic
Reading

Kroz operaciju 'Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima Strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranih sustava upravljanja otpadnim vodama', za koju je sporazum o provedbi potpisan u Zagrebu, u pripremi je 16 novih projekata iz sektora gospodarenja vodama i otpadom, vrijednih 7,7 milijuna eura. Na potpisivanju sporazuma bili su i Paul Vandoren, šef delegacije EU u Hrvatskoj, te ministri zaštite okoliša, odnosno poljoprivrede - Mihael Zmajlović i Tihomir Jakovina

U provedbi projekata u sektoru otpada prioritet će imati izgradnja regionalnih i županijskih centara za gospodarenje otpadom, sanacija i zatvaranje postojećih neuređenih odlagališta i 'crnih točaka', poticanje stanovništva na razvrstavanje otpada te uspostava sustava za prikupljanje opasnih otpada. U sektoru voda riječ je o projektima vodoopskrbe, sustava pročišćavanja otpadnih voda te zaštite vodnih i o vodi ovisnih ekosustava.

Potpis na sporazum o provedbi projekata, nakon prezentacije Operativnog programa za zaštitu okoliša, stavili su Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede, i Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. Krajnji korisnici sredstava su komunalna poduzeća koja se bave vodno-komunalnim uslugama.

'Procjena je da će za dostizanje standarda i provedbu investicijskih projekata u cjelokupnom sektoru zaštite okoliša, u smislu usklađenosti sa standardima EU, biti potrebno oko 10 milijardi eura. Od toga, najveći dio otpada upravo na gospodarenje vodama – 4,5 milijarde eura, te na gospodarenja otpadom – 3,2 milijarde eura', istaknuo je na predstavljanju ministar Mihael Zmajlović

Uvjeren je da su, uz sredstva koja su na raspolaganju i institucije za provedbu, rokovi dostižni, iako je, kako je priznao, 'uhvaćen posljednji vlak'. 'Ne radimo to kako ne bismo plaćali penale, nego zato što želimo urediti našu zemlju kako bi se u njoj kvalitetno živjelo, a ono što radimo bude održivo', ocijenio je Zmajlović.

Govoreći o cijeni odvoza i zbrinjavanja otpada, rekao je kako 'to nije predmet političkog nadmetanja i skupljanja političkih poena, nego odraz ekonomske analize i isplativosti'. 'Kroz komunalne usluge ne može se voditi socijalna politika. Cijena mora biti održiva, a svi koji sudjeluju u tom procesu mogu kvalitetno obavljati posao. U nekim sredinama cijena će se sigurno povećati ili ostati ista', najavio je Zmajlović.

Kamo sa sredstvima za otpad?

Od ukupno planiranih 42,4 milijuna eura za sektor otpada, do sada je 41,75 milijuna eura dodijeljeno za projekte županijskih centara za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun te izradu dokumentacije za sanaciju jame Sovjak. U svrhu korištenja strukturnih fondova EU pripremaju se daljnji projekti u području gospodarenja otpadom, poput centara za gospodarenje otpadom Piškornica, Biljane Donje i Bikarac.

U sektoru voda u potpunosti su raspoređena sva planirana sredstva od 86,8 milijuna eura koja obuhvaćaju projekte izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe i odvodnje za gradove Slavonski Brod, Knin, Drniš, Sisak, a projekt Poreč poslan je na odobrenje u Europsku komisiju.

Podsjetio je i kako već godinama postoji Zakon o otpadu koji je izričito naložio da dominantna kategorija u komunalnoj usluzi odvoza i zbrinjavanja otpada mora biti količina, a ne stambena površina, te ukazao kako se to rijetko gdje primjenjuje.

'Ako govorimo o 4,5 milijardi eura koje trebamo iskoristiti do 2023. u vodnom gospodarstvu, odnosno za vodoopskrbu i odvodnju, to su strašno velika sredstva koje će donijeti i dobrobit građanima, ali i otvoriti niz gradilišta i radnih mjesta', konstatirao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Operativni program za zaštitu okoliša sufinancira se sredstvima EU iz pretpristupnog programa IPA, a usmjeren je na područje gospodarenja otpadom i područje gospodarenja vodama.

Bespovratna IPA sredstva raspoloživa za taj program u razdoblju od 2007. do 2013. godine iznose 131,3 milijuna eura. Sredstva su raspoređena za sufinanciranje projekata iz tri prioritetna područja: sektora gospodarenja otpadom (42,4 milijuna eura), sektora gospodarenja vodama (86,8 milijuna eura) i tehničke pomoći (2,1 milijuna eura). Dodatnih 23,1 milijun eura mora osigurati država.