VELIKA OČEKIVANJA I U 2. KRUGU

Vladajuća koalicija prezadovoljna sobom

19.05.2009 u 14:27

Bionic
Reading

Čelnici stranaka vladajuće koalicije izrazili su danas zadovoljstvo izbornim rezultatima, koje tumače kao pokazatelj dobre politike koalicije na državnoj razini

'Suglasili smo se da je ovo naša pobjeda i da su birači dali svoje povjerenje koaliciji koja je s manjim odstupanjima zastupljena gotovo na području cijele države', kazao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, nakon sastanka u središnjici HDZ-a.

Podsjetio je da je koalicijski sporazum potpisan prije nešto više od godinu i pol te da je koalicija gotovo na polovici mandata. 'Ovo je bila prva potvrda, prvi test i zahvaljujem građanima koji su potvrdili da koalicija na državnoj može koalirati i na lokalnoj razini', kazao je Sanader.

Opovrgnuo je, međutim, pisanje 'Nacionala' da se nakon dobrih rezultata na lokalnim izborima odlučio na predsjedničku kandidaturu te da je o tome obavijestio suradnike.

'Nisam nikome ništa kazao jer ni sam, kad je riječ o meni, nisam donio odluku', kazao je Sanader. Potvrdio je da će HDZ o tome odlučiti nakon lokalnih izbora, ali i upozorio da su 'i lipanj i srpanj i kolovoz i rujan nakon lokalnih izbora'. 'Rujan je vjerojatno najbliži', dodao je Sanader, najavivši da će u stranci i koaliciji o predsjedničkim izborima razgovarati tijekom ljeta.

U društvu ministra Primorca i lokalnih HDZ-ovaca Kerum se pojavio na svečanosti polaganja kamena temeljca za rekonstrukciju Osnovne škole Sućidar. Je li to poruka HDZ-ovim biračima da je trebaju glasati za Keruma?!

Na pitanje smetaju li mu optužbe HSS-ovca Stipe Gabrića da su članovi HDZ-a kupovali birače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odgovorio je kako ga 'smetaju svaka laž i neistina pa i to'. Uvjeren je, međutim, da to neće utjecati na odnose u koaliciji. 'Mi smo fleksibilna koalicija. Priznali smo Kosovo pa nije utjecalo', kazao je Sanader.

Najavio je angažman vodstava koalicijskih stranaka i u drugom izbornom krugu, kao i da će se stranke međusobno podržavati u sredinama u kojima nisu koalirale, a u kojima su kandidati neke od njih ušli u drugi krug.

Sanader je ponovio da će o podršci u drugom krugu u Zagrebu i Splitu odlučiti ogranci, a odbacio je nagađanja da će se HDZ odreći Ante Đapića. ' Ne odričemo se Đapića. Ušli smo u tu koaliciju, Đapić je ušao u drugi krug i mi to smatramo uspjehom i podržat ćemo ga i u drugom krugu, u kojem očekujemo odličan rezultat', rekao je Sanader.

Ponovno je ustvrdio da je velika većina HDZ-ovih birača u Splitu podržala Željka Keruma te da će oni odlučiti i u drugom krugu. Naglasio je, međutim, da se središnjica neće miješati u odluku gradskog odbora HDZ-a koga će podržati u drugom krugu.

Koalicijski partneri ističu da su dobar izborni rezultat ostvarili u teškim okolnostima svjetske ekonomske krize i blokade pregovora.

'Ovo je nama i našim partnerima bila najteža kampanja, jer nam gotovo ništa nije išlo na ruku i drago mi je da su građani vrednovali teške poteze u teška vremena te da nisu tražili populizam', rekla je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič

Izrazivši zadovoljstvo izbornim rezultatom svoje stranke, Adlešič je ocijenila kako je takav rezultat dokaz da građani HSLS-u 'ne samo da nisu zamjerili koaliciju s HDZ-om, nego su je i nagradili'.

Izbornim rezultatom zadovoljan je i predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji ističe da je njegova stranka osvojila planirani broj dužnosničkih mjesta.

Naglasio je da su stranački ogranci autonomno odlučivali o koaliranju. 'Dobili su punu slobodu i to ih stavlja u poziciju, jedne da slave zbog dobrih procjena, a druge da zajedno s nama proanaliziraju kako dalje', kazao je Friščić.

Podsjetio je da će se u mnogim sredinama u drugom krugu HSS-ovi kandidati natjecati protiv HDZ-ovih te naglasio kako se stranke u to neće miješati, nego da će odluke prepustiti građanima.

'Oba su naša', dodao je Sanader, ocijenivši da je u sredinama u kojima su u drugi krug prošli HDZ-ovci i HSS-ovci ostvarena 'pobjeda u prvom krugu'.

SDSS-ovac Mile Horvat izbore je ocijenio vrlo teškima, a rezultati u prvom krugu su im, kaže, zadovoljavajući, iako su ostvarili 20 posto manje od očekivanog. U drugom krugu očekuje dobre rezultate, a podsjetio je i da će se uskoro održati i dopunski izbori u 50 općina, 15-ak gradova i 10-ak županija u kojima srpska nacionalna manjina ima pravo na zamjenike načelnika općina, dogradonačelnike i dožupane.