VARAŽDINSKI BAZENI U STEČAJU

Kako su nogometaši i političari odveli u stečaj gradski restoran

03.10.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Gdje će ubuduće besplatno jesti varaždinski nogometaši, a pojedini političari bez ijedne utrošene kune osiguravati hranu i piće za svoje domjenke, veliko je pitanje nakon što se varaždinsko Gradsko vijeće suglasilo da se u stečaj pošalju Varaždinski bazeni, ugostiteljska tvrtka u vlasništvu Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin

Dovedeni smo u situaciju da moramo donijeti odluku za koju nitko od nas nije izravno odgovoran. Nije jednostavno, no pitanje je bi li sanacija bila ispravna jer bi to značilo izdvojiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna za sanaciju nečije podrške. Nažalost, otvorit će se stečajni postupak, vidjet ćemo kako možemo zbrinuti 12 radnika koji su radili u restoranu, no mislim da je ovo jedino moguće rješenje, rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš povodom odluke o pokretanju stečaja nad gradskom ugostiteljskom tvrtkom.

Odluku o stečaju Varaždinskih bazena donijelo je upravno vijeće Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin koja je osnovala tu tvrtku radi pružanja ugostiteljskih usluga na jedinom zatvorenom varaždinskom plivalištu. Premda se na prvi pogled čini nemogućim da ugostiteljstvo na takvoj lokaciji propadne i ode u stečaj, varaždinski slučaj zorno pokazuje da je to itekako moguće. Restoran je poslovao s gubicima koji su lani došli na skoro pola milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine do 200 tisuća kuna. Posljedica su to, kako je objasnio ravnatelj JU Gradski bazeni Mladen Putar, obveze fakturiranja pune cijene najma, korištenje vozila i sličnog.

Međutim, i prije obveze koju su nametnuli poreznici i revizori bazenski restoran je imao teškoća u poslovanju. Razlog je bila, primjerice, obveza da se nogometašima bivšeg varaždinskog prvoligaša osigura besplatan obrok, a pojedinim utjecajnim pojedincima domjenci isto za nula kuna. Sumnja se i na veće nezakonitosti kakve su utvrđena kod njezinog osnivača, JU Gradski bazeni, gdje je putem studentskih ugovora izvučeno nekoliko milijuna kuna, ali to su (zasada) samo nagađanja jer nema nikakve potvrde od nadležnih institucija, iako je istraga zbog izmišljenih poslova na bazenima započela još prošle godine.

'Skupština Varaždinskih bazena nije održana čak sedam godina, a sada se gotovo bez riječi obrazloženja gura u stečaj u kojem gube radnici i dobavljači. A što je s onima koji su krali? Nemam riječi za one koji danas mirno vele da o kriminalu ništa nisu znali, a u Upravnom vijeću su cijelo vrijeme ili nekoliko mandata. Pa dovoljno je bilo malo pogledati financijska izvješća i vidjeti neke brojke. Mogu li ti koji su to propustili učiniti odlučivati o sudbini radnika', pita Božidar Kolarić, zaposlenik Gradskih bazena i gradski vijećnik iz redova laburista, koji smatra da postoji organizirano zataškavanje mutnih poslova o kojima zasada ne može govoriti zbog tajnosti istrage koja se vodi već više od godinu dana.

'U izvješću o godišnjem financijskom poslovanju primijetio sam iznos za studentske ugovore veći od 300 tisuća kuna te sam tražio očitovanje koje, međutim, nisam dočekao. No, nakon napisa u medijima, došao je gradski revizor koji je utvrdio sporne stvari. Za njih se pokušala okriviti tek bivša djelatnica koja je za mene samo žrtveno janje, budući da je novac koji su vraćali studenti dalje prosljeđivala u kuvertama. Kome je odlazio novac ne bi trebalo biti teško utvrditi u tako maloj sredini jer čak postoji popis osoba kojima je odlazio, što je vidljivo iz dnevnika smjene. Među njima neki su zaposlenici JU Gradski bazeni, ali i ljudi koji nisu to bili pa se treba zapitati dokud su se protezale nezakonite radnje na bazenima', veli Damir Premužić, bivši članu Upravnog vijeća JU Gradski bazeni Varaždin, dodajući da je dio novca uziman i s recepcije na kojoj je zabranjeno korištenje elektronske kase kako bi se poslovanje odvijalo isključivo putem - paragon blokova!