POSLJEDNJI POZDRAV

Špremov pokop po crkvenom obredu uz najviše vojne počasti

02.10.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Boris Šprem bit će pokopan po katoličkom obredu uza sve državne počasti u četvrtak u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. To će ujedno biti i završni čin oproštaja, čiji glavni dio započinje u srijedu, kada će tijelo Borisa Šprema biti dopremljeno iz SAD-a u Hrvatsku

Prema službenom protokolu, ceremonija oproštaja od predsjednika Sabora Borisa Šprema započet će već sutra na zagrebačkom aerodromu Pleso gdje se oko 13 sati očekuje slijetanje zrakoplova sa Špremovim tijelom. Zrakoplov će u zračnoj luci dočekati predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović s potpredsjednicima Vlade (Radimirom Čačićem, Milankom Opačić, Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem), potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko s potpredsjednicima Sabora (Nenadom Stazićem, Miloradom Batinićem, Željkom Reinerom i Tomislavom Čuljkom), predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan, ministar rada i mirovinskog sustava te voditelj liječničkog konzilija predsjednika Sabora Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski

Posmrtne ostatke predsjednika Hrvatskog sabora, u pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga RH nosit će šestorica pripadnika Straže Hrvatskog sabora, koji su ga i inače pratili prilikom protokolarnih obveza u Hrvatskom saboru.

Nakon smještanja posmrtnih ostataka u pogrebno vozilo, kolona vozila pod policijskom pratnjom krenut će prema mrtvačnici na Gradskom groblju Mirogoj, gdje se njihov dolazak očekuje oko 15 sati.

Državni dužnosnici će se nakon dočeka u zračnoj luci Pleso uputiti prema Hrvatskom saboru gdje će u 17 sati započeti komemoracija, koja bi trebala potrajati između pola sata i sat vremena. Osim najviših državnih dužnosnika - predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića te potpredsjednika Sabora i obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora Josipa Leke - komemoraciji bi trebali nazočiti i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, potpredsjednici Vlade i ministri, potpredsjednici Sabora i drugi saborski zastupnici, predstavnici akademske zajednice, predstavnici svih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj (zbog spriječenosti kardinala Bozanića Katoličku crkvu predstavljat će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakić), predstavnici diplomatskog zbora, župani, predstavnici Hrvatske vojske, udruga iz Domovinskog rata, sindikata, te drugi uglednici iz javnog života u Republici Hrvatskoj.

Komemoracija će započeti minutom šutnje, nakon koje se očekuje obraćanje potpredsjednika Hrvatskog sabora i obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Komemoracija će završiti glazbom kvarteta Zagrebačke filharmonije. Sama komemoracija bit će uživo prenošena na prvom programu HRT-a.

U 20 sati navečer komemoraciju u prostorijama na Iblerovom trgu održat će i SDP, stranka čiji je Šprem bio istaknuti član. Tamo okupljenima trebao bi se obratiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović


U četvrtak, na pogrebni dan, tijelo Borisa Šprema od 7.30 do 11.30 bit će izloženo u zatvorenom lijesu u mrtvačnici na Mirogoju. Uz lijes predsjednika Sabora bit će postavljene počasne straže, u kojima će se po šest osoba izmjenjivati svakih pet minuta. U zadnjoj počasnoj straži bit će najviši državni dužnosnici.

U 12 sati pred mrtvačnicom započet će ceremonija ispraćaja u kojoj će jedan od govornika biti i predsjednik Ivo Josipović. Iako Šprem nije bio vjernik, u posljednje dane života okrenuo se vjeri te je njegova želja bila da mu pogreb bude proveden po crkvenim običajima. Stoga će crkveni obred ispraćaja voditi monsignor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Nakon oproštajnih govora pred mrtvačnicom ceremonijalna pogrebna povorka će uz pratnju pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a RH krenuti do grobnice predsjednika Hrvatskog sabora. Kod same grobnice posmrtni ostaci predsjednika Sabora bit će ukopani uz najviše vojne počasti (vojni špalir, počasna paljba, uručivanje hrvatske zastave supruzi Borisa Šprema, uručivanje odlikovanja predsjednika Josipovića). Pogrebnu povorku glazbom će pratiti Vojni orkestar Hrvatske vojske.

Obitelj preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema zamolila je sve koji to žele da umjesto nadgrobnih vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilog u korist KBC-a Zagreb, i to za za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel - Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s Referentnim centrom za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravlja te državnim centrom za poremećaje zgrušavanja krvi u djece.

Novac se može uplatiti na žiroračun primatelja dobrovoljnih priloga: Klinički bolnički centar Zagreb, žiroračun: 2360000-1101379818 poziv na broj: 3009.

Ukoliko pak građani žele reći posljednje zbogom predsjedniku Sabora Borisu Špremu, to mogu učiniti i upisivanjem u knjigu žalosti koja će u Saboru biti otvorena u srijedu od 9 do 22 te u četvrtak do 9 do 12 sati. Knjige žalosti otvorene su i u Starogradskoj vijećnici, gdje zasjeda Skupština Grada Zagreba, te u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

Podsjećamo da je Vlada donijela odluku kojom se četvrtak proglašava Danom žalosti koji se označava obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Govor novoizabranog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema