MINISTAR JAKOVINA

'Poskupljenje mlijeka nije realno!'

02.10.2012 u 13:50

Bionic
Reading

'Poskupljenje mlijeka u ovom trenutku nije realno, tako da veću otkupnu cijenu ne moraju osjetiti i potrošači', ustvrdio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon obilaska poslovnog sustava Vindija za koji je istaknuo da je odavno prerastao granice regije zahvaljujući radu i izuzetnoj poslovnoj viziji

Treba zahvaliti mljekarskoj industriji na promptnom povećanju cijene, odnosno započinjanju pregovora s proizvođačima oko cijene jer je situacija prilično delikatna i osjetljiva. Tražimo kvalitetna rješenja za njezino prevladavanje. Cijeli je niz sastanaka s proizvođačima i mljekarskom industrijom, a u četvrtak će biti i savjet za mlijeko na kojem očekujem kvalitetna rješenja. I to ne samo zbog cijene mlijeka, već i stočne hrane s obzirom na sušu koja je bila ove godine, rekao je Jakovina najavljujući i kvalitetnu zemljišnu reformu kao jednu srednjoročnu mjeru.

Upitan hoće li među mjerama biti interventna mjera u proizvodnji mlijeka od 42 lipe, ministar je to opovrgnuo, naglasivši da je ta mjera završila u jesen prošle godine i više se ne može provoditi jer nas do ulaska u Europsku uniju dijeli svega nekoliko mjeseci.

S obzirom na sušu, Vindija je svojim kooperantima, kojih ima između 2500 i 3000, ponudila 15-ak lipa veću cijenu za svježe mlijeko, o čemu se još vode pregovori.

'U ovom trenutku nećemo povećavati cijenu mlijeka. Međutim, možete neko vrijeme trpjeti velike ulazne troškove do određene granice, ali ako je prijeđete, onda vam se narušava ekonomika poslovanja i novčani tokovi. Ako nemate adekvatne priljeve, ne možete ni plaćati sirovine i ostalo', upozorio je Dragutin Drk, generalni direktor Vindije.

Nezadovoljstvo dijela proizvođača ponuđenim povećanjem cijene mlijeka, kako je dodao, posljedica je nesagledavanja ukupne situacije, odnosno zanemarivanja činjenice da je to samo jedna od mjera o kojima će se razgovarati u četvrtak kada očekuje konsenzus svih sudionika.

'Nikad nitko nije dobio sve, a naročito proizvodnja. Faktor koji utječe na konačnu cijenu mlijeka nije samo svježe mlijeko. Postoji niz ulaznih troškova, poput energije i još puno toga. Slažem se stoga s ministrom da je potreban cijeli niz mjera da bi se situacija stabilizirala u proizvodnji mlijeka i tu je suština. Moramo više proizvoditi, a ne manje. Moramo naći čitav niz mjera da bismo zaustavili pad proizvodnje mlijeka i potaknuli rast jer imamo izvanredan potencijal u Hrvatskoj. Da smo uspjeli u nekom kraćem roku povećati proizvodnju, ne samo da bismo mogli zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, nego bismo mogli izvoziti mlijeko u EU. Naime, mlijeko je izvozni proizvod, a bit će i ubuduće. Stoga ne smijemo, kako se veli, zaklati kravu radi kilograma mesa, već moramo naći mjere za stabiliziranje i povećanje proizvodnje mlijeka', upozorio je Drk.