MINISTAR MATIĆ PRIPREMA ZAKON

Tko ne zaposli branitelja, može dobiti kaznu do 30 tisuća kuna

02.10.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić Fred predložit će izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prema kojima će se novčano kažnjavati one koji ne budu poštovali zakonsku odredbu o prednosti branitelja pri zapošljavanju - piše Novi list

Kazna za pravne osobe koje odbiju zaposliti branitelja ili člana obitelji stradalog branitelja iznosila bi od deset do trideset tisuća kuna, dok bi odgovorni pojedinci bili kažnjavani s pet do 15 tisuća kuna.

'Predložit ćemo takve sankcije zbog toga što su branitelji do sada često bili izigravani na natječajima, s obzirom da aktualni zakon nije propisivao sankcije za one koje ne poštuju njihovu prednost pri zapošljavanju. Susreo sam se s nizom takvih slučajeva, a nekoliko puta intervenirao sam i kod kolega ministara, primjerice kod ministra Jovanovića i ministra Ostojića. Njihovom dobrom voljom uspjeli smo riješiti te probleme, a uvođenjem sankcija za odgovorne pravne osobe i pojedince želimo postići da takvi slučajevi ne ovise o dobroj volji ministara', rekao je za Novi list Predrag Matić Fred.

'Kad bi se branitelji javili na natječaj i ispunjavali tražene uvjete, natječaji su poništavani, odnosno braniteljima su tvrdili da nemaju tražene uvjete iako su ih imali. Sve to kod ljudi stvara frustraciju, s obzirom da je u pitanju njihovo zakonom garantirano pravo. Izmjenama zakona želimo zaštititi te ljude', zaključio je Matić i najavio da će nacrt izmjena zakona uskoro doći u javnu raspravu.