OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI

Josipović posmrtno odlikovao Šprema

01.10.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Nakon što su se jutros u knjigu žalosti otvorenu u Saboru upisali predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, mnogi bliski suradnici i prijatelji i u popodnevnim satima pohodili su parlament kako bi rekli posljednje zbogom jučer preminulom predsjedniku Sabora Borisu Špremu

'Pamtit ću Borisa Šprema prvo kao dobrog čovjeka, s kojim se uvijek imalo smisla razgovarati, i koji je uvijek znao pronaći neki smireni i racionalni način u svakoj situaciji. Puno sam s njim razgovarala i kad smo bili kolege u Saboru, i sad, kad je on bio predsjednik Sabora, i kao što sam tamo napisala, i nama, njegovim prijateljima i suradnicima, treba sućut, jer teško ćemo naći nekog tko će zamijeniti tu vrstu dobronamjernosti i smirenosti među nama', kazala je nakon što se upisala u knjigu žalosti ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je u Sabor stigla s HNS-ovim izaslanstvom u kojem su bili potpredsjednik stranke i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-ovog Kluba zastupnika Jozo Radoš te saborska zastupnica Sonja König.

Među onima koji su se poslije podneva upisali u knjigu žalosti bio je i bivši potpredsjednik Sabora i aktualni sudac Ustavnog suda Mato Arlović.

'S tugom sam, kao i svi drugi, primio vijest da je Boris izgubio svoju posljednju bitku i da više nije među nama. Imao sam tu sreću da sam ga dugo, dugo godina poznavao, zajednički smo putovali jedan dio zajedničkog puta i na tom putu dijelili iste vrijednosti i iste ciljeve za koje smo se zalagali. Žao mi je da je prerano otišao, mogao je još puno toga dati i za ovu zemlju i za sve ljude', kazao je Arlović novinarima.


Vidno potresena bila je i bivša predsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac

Boris Šprem je svakako čovjek koji je pokazao da se politika može voditi stručno, kao pravnik, pošteno i sa velikom ljubavi prema našoj domovini, prema našem gradu. Njegov rad ćemo pamtiti po tome da je nastojao realizirati one odluke koje smo zajedno donosili i dovesti do toga da se posao i napravi. Po tome ću ga pamtiti. Ostavio je veliki utisak na naš zajednički rad i veliko iskustvo je ostavio za naš budući rad', kazala je Holjevac nakon što se upisala u knjigu žalosti.

Josipović posthumno odlikovao Šprema

'Za osobit i izniman doprinos izgradnji Republike Hrvatske te za doprinos njezinu međunarodnom ugledu i položaju, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posmrtno je odlikovao predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom', stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Iako je knjiga žalosti u Saboru otvoren u devet ujutro, već do sada u nju su se upisali najviši državni dužnosnici - od predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade Milanke Opačić i Nevena Mimice, potpredsjednika Sabora Josipa Leke i Nenada Stazića, predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, drugih ustavnih sudaca, pomoćnika u ministarstvima i saborskih zastupnika.

Knjiga žalosti, doznajemo u Saboru, bit će otvorena danas do 22 sata, u utorak i srijedu od 9 do 22 sata te u četvrtak do 12 sati.

U srijedu u 17 sati, Sabor će se od svog predsjednika oprostiti i komemoracijom u glavnoj saborskoj dvorani, na koju će biti pozvani svi visoki državni dužnosnici, predstavnici vjerskih zajednica, kulturnih i javnih ustanova te predstavnici diplomatskog zbora.

Sama sahrana održat će se u četvrtak u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a, kako doznajemo, Boris Šprem bit će, po svojoj želji, sahranjen sukladno katoličkom obredu. Posmrtni ostaci preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora bit će prethodno izloženi u mrtvačnici gradskoga groblja Mirogoj u četvrtak, 4. listopada 2012. godine od 7,30 do 11,30 sati.

Špremova obitelj, priopćeno je iz Sabora, zamolila je sve zainteresirane strane da umjesto nadgrobnih vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilog u korist KBC-a Zagreb, i to za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel – Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s Referentim centrom za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH te državnim centrom za poremećaje zgrušavanja krvi u djece.

Podaci o žiro-računu primatelja dobrovoljnih priloga: KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR ZAGREB  žiro račun: 2360000-1101379818  poziv na broj: 3009