ZAVRŠENI RAZGOVORI S KANDIDATIMA

Novo Povjerenstvo za sukob interesa tek sljedeće godine?

28.09.2012 u 18:47

Bionic
Reading

Nakon pet dana saslušanja saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove završio je razgovore s kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Od 123 prijavljena kandidata, odbor je tijekom ovog tjedna 'ispitao' njih 107. Sedam kandidata odustalo je i prije razgovora, osam ih se nije ni javilo, a jedan je kandidat odustao nakon obavljenog razgovora. Posljednji dan razgovora opet su dominirale kandidature policajaca, novinara i državnih službenika

'Prijavila sam se za ovaj posao jer sam nezaposlena, a bez posla sam jer je netko svoju gramzivost pretpostavio javnom interesu. Ne samo ja, nego mnogi su nezaposleni žrtve sukoba interesa', kazala je u razgovoru pred odborom Zrinka Tukić koja je radila u jednom društvu za upravljanje investicijskim fondovima.

Članovima odbora je pojasnila kako je njen otkaz bio posljedice svjetske krize koja je započela 2008. i to upravo zbog sukoba interesa.

'Oni koji su upravljali financijama dobili su podršku političara i uništili svjetsko gospodarstvo. I nakon toga opstaju samo oni koji su pod zaštitom velikih', kazala je Tukić.

Rekla je kako se u svom radu često susretala sa sukobom interesa, no nije ga prijavljivala.

Njezinim putem nije išla Ivančica Winkler, šefica jedinice unutarnje revizije u Hrvatskim cestama.

'Dok sam radila kao unutarnja kontrola, uvidjela sam jednu nepravilnost, to sam prijavila i jedan je gospodin završio na sudu, a predmet nije. Za štetu od 3,5 milijuna kuna on je na kraju platio 5,5 milijuna kuna s kamatama', rekla je Winkler, kojoj su zbog tog slučaja i prijetili.

Sa sukobom interesa, korupcijom i kriminalom susrela se i zviždačica iz Hrvatske pošte Sonja Vlahek, koja je rekla da se na njezine brojne prijave nije reagiralo zbog sprege politike, kriminala i velikih oglašivača.

Upitana bi li posao u Povjerenstvu mogla raditi objektivno s obzirom na frustracije i probleme kroz koje je prošla, Vlahek je kazala: 'Ovo je izvanredan temelj da provjerim gdje i što ne štima.'


Ispitivanjem posljednjih 12 kandidata Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove završio je ovu fazu izbora novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svi ispitani kandidati sada će morati proći sigurnosnu provjeru, koja bi mogla potrajati čak do proljeća sljedeće godine. Naime, provjera se mora izvršiti za više od stotinu kandidata, a na prošlom izboru, upozorio je predsjednik Odbor za izbor i imenovanja Šime Lučin, sigurnosna provjera za samo 20 kandidata trajala je dva mjeseca.

Tek nakon što prođu sigurnosnu provjeru, Odbor za izbor i imenovanja dogovorit će užu listu od minimalno deset kandidata iz koje će saborski zastupnici izabrati predsjednika i četiri člana novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.