SUTRA ZADNJI DAN RAZGOVORA

Marasoviću smeta visoka plaća članova Povjerenstva

27.09.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Upola manje kandidata nego prethodnih dana pojavilo se pretposljednji dan razgovora s kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a među zastupljenim strukama opet su vodili državni službenici ili zaposleni u državnim tvrtkama

Ako je suditi po vremenu koje su proveli u razgovoru s članovima saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, posebnu pozornost tijekom prethodnih dana izazvali su novinari koji su se prijavili na natječaj za buduće članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Tako je bilo i danas kada se u razgovoru 20-ak minuta zadržala novinarka Novog lista Ana Raić Knežević.

'Puno se novinara prijavilo na natječaj. Ja u novinarstvu radim već dugo godina i sama sam primijetila sukobe interesa. Čini mi se da novinari ne uspijevaju riješiti problem sukoba interesa na način na koji bismo htjeli', objasnila je Ana Raić Knežević motiv zbog kojeg se prijavila.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja priupitao ju je kako objašnjava da građani političare koji su imali problema sa sukobom interesa ili korupcijom i dalje biraju na izborima. 'Moguće je da se dogodio problem s prezentacijom odluka Povjerenstva. Možda odluke do birača nisu uspjele doći. Recimo, vidjela sam da je Željko Kerum nekoliko puta bio na obradi pred Povjerenstvom. Mislim da bi Povjerenstvo trebalo biti nametljivije kako bi takve informacije došle do svih birača', kazala je novinarka, koja smatra da bi Zakon o sprečavanju sukoba interesa trebalo doraditi pa čak i dopustiti postupanje po anonimnim prijavama.

Iako se u javnosti stvara dojam da su političari ti koji se najčešće nađu u sukobu interesa, Raić Knežević je uvjerena da toga ima najviše u lokalnoj samoupravi gdje 'sukob interesa prelazi i u korupciju'. Međutim, HDZ-ov Dujomir Marasović upozorio ju je da postoji revizija u lokalnim samoupravama.

'Revizija nije sveto slovo pa čak ni Državno odvjetništvo ne postupa uvijek po njihovim izvješćima. Gradovi propadaju i u blokadi su, jer netko nekome daje poslove i pogoduje na razne načine', kazala je Ana Raić Knežević.


Marasović je bio i zvijezda tijekom razgovora s kandidatkinjom Marinom Skvrcar. Nju je splitski HDZ-ovac upitao što misli o novcu koji država u proračunu misli izdvojiti za Povjerenstvo.

'Ja mislim da je to rasipanje državnog novca. Pa to je godišnje brat bratu između 3,5 i pet milijuna kuna. Za te bismo novce mogli opremiti odjel bolnice. Postavlja se pitanje jesmo li mi ovdje normalni više', rekao je Marasović. Uvjeren je da članovi Povjerenstva ne trebaju biti plaćeni 17 tisuća kuna, jer taj posao 'može napraviti činovnik sa srednjom stručnom spremom za 3.500 kuna'.

Posebnu pažnju izazvala je i pedijatrica Vanja Slijepčević Saftić koja je prva od kandidata koja nije htjela da se njezin razgovor pred Odborom za izbor i imenovanja snima za potrebe Sabora. Kazala je kako ne želi da svatko zna za njezin neuspjeh ako ne prođe na natječaju, no nakon što ju je predsjednik Odbora Šime Lučin upozorio da su razgovori s kandidatima javni i da sve prate i novinari, kandidatkinja je popustila.
'Želim da moja djeca žive u boljoj državi i društvu', pojasnila je Slijepčević Saftić svoj motiv za prijavu.