SPORAZUM OKO KOJEG SE PREGOVARA

Hoće li Linić natjerati Crkvu da se odrekne novca?

27.09.2012 u 21:22

Bionic
Reading

Hrvatska biskupska konferencija uzburkala je javnost priopćenjem da je održan sastanak nadbiskupa Marina Srakića, kardinala Josipa Bozanića i ministra financija Slavka Linića vezano za 'potrebu usklađivanja sporazuma Ministarstva financija i HBK s odredbama zakona koji uređuju proračunske procese'. Ministar je demantirao da je riječ o reviziji ugovora s Vatikanom te je razgovore ocijenio kao 'tehničke'. Otkrivamo što se krije u ugovoru koji Linić sada želi izmijeniti

'Tema sastanka na Kaptolu bio je ugovor Svete Stolice i Vlade te provedba tog ugovora. Postoje neka odstupanja i želimo ugovorom to riješiti. Bili su to tehnički razgovori vezano za pitanja uzimaju li se podaci s kraja godine ili 9. ili 10. mjeseca kada mi završavamo proračun te jesu li isplate početkom ili krajem godine? Znate da je u ovoj godini oko 45 do 50 milijuna kuna manje prihoda za Crkvu i želimo to ugovorom regulirati', kazao je Linić pojasnivši da se smanjenje izdavanja za Crkvu dogodilo prilikom izrade ovogodišnjeg proračuna. 

Iako se spekuliralo da je na razgovorima započeta priprema revizije ugovora Svete Stolice i Vlade, Linić je kazao da za to nije zaduženo Ministarstvo financija. 'Ministarstvo financija regulira obaveze, a o izvršavanju ugovora treba pregovarati ipak Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa. Mi možemo razgovarati samo o aktualnim odnosima', kazao je Linić. Upitan razmišlja li se uopće o značajnijem smanjivanju izdvajanja za Crkvu, rekao da će taj prijedlog biti razmatran tek iduće godine

Budući da je prije Linića na sastanku u HBK bio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, moglo se pretpostaviti da su zaista započeti razgovori i o reviziji samog ugovora sa Svetom Stolicom, no u Ministarstvu pravosuđa tvrde da to nije bila tema jučerašnjeg sastanka. Miljenić je, naime, i predsjednik Državne komisije za odnose s vjerskim zajednicama, a što je bila tema sastanka u HBK, nismo uspjeli doznati.

U Vladi pak vlada (jet-leg) tišina po tom pitanju, jer je glasnogovornica otputovala s premijerom u New York te je zbog vremenske razlike cijelo prijepodne bila nedostupna. Inače, u predizbornoj kampanji prije manje od godinu dana upravo je tportal nekoliko puta postavio pitanje aktualnom premijeru Zoranu Milanoviću je li spreman na reviziju ugovora s Vatikanom na što je jednom prilikom odgovorio kako taj ugovor ipak ne bi mijenjao, jer je vezan za kršćansku tradiciju hrvatskog naroda.

Ono što Linić nastoji 'prepraviti' je Sporazum o načinu izvršavanja određenih financijskih obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi koji su 1999. potpisali kardinal Josip Bozanić i tadašnji ministar financija Borislav Škegro.

Pogledajte Sporazum Škegro-Bozanić u PDF formatu


U sporazumu su definirani odnosi ministarstva i HBK u odnosu na članke 4, 6 i 9 Ugovora sa Svetom Stolicom. U sporazumu se podsjeća kako se Republika Hrvatska obvezala Katoličkoj crkvi osiguravati godišnji novčani iznos u koji su, osim troškova za uzdržavanje crkava i pastoralnih središta, i doprinosi za karitativnu djelatnost. Hrvatska se obvezala da će Crkvi mjesečno davati iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u Hrvatskoj.

Ministarstvo financija obvezalo se da će za sve te obaveze naći sredstva u proračunu te ih doznačavati u jednakim mjesečnim obrocima i to do 5. za tekući mjesec. 

Piše da će se konačni iznos financijske obaveze utvrditi za svaku proteklu godinu najkasnije do kraja veljače na temelji podataka Državnog zavoda za statistiku za prosječnu bruto plaću. Tako je Državnim proračunom za 1999. za Crkvu izdvojeno 190 milijuna kuna.  
U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji također taje detalje pregovora te ne žele odati što točno iz navedenih odredbi Sporazuma namjerava promijeniti ministar financija. U Ministarstvu financija nisu željeli govoriti ništa više i detaljnije od onoga što je izjavio ministar Linić danas u Saboru.