Hrvatska KAKO POMOĆI ZADUŽENIM GRAĐANIMA

Sindikati od vladajućih traže zakon o osobnom bankrotu

  • Autor: M.O.
  • 27.9.2012 14:22:14
  • 27.9.2012 10:55:51

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je Vladu i klubove saborskih zastupnika da, 'pored zahuktalih aktivnosti kojima se nastoji suzbiti teret nelikvidnosti i omogućiti poduzećima izlaz iz ozbiljnih financijskih problema, ulože primjeren napor na iznalaženju kvalitetnih rješenja za sve veći broj građana kojima je kriza ozbiljno ugrozila egzistenciju'. U tom smislu pozvali su ih da što hitnije donesu zakonski akt kojim će biti reguliran osobni bankrot

HUS je u apelu Vladi i saborskim zastupnicima pozdravio izmjene Ovršnog zakona, jer smatra kako je njima olakšana naplata potraživanja utvrđenih ovršnim ispravama, pa time i obračunom plaće. Istodobno ističu potrebu iznalaženja rješenja za situacije u kojima pojedinac zbog vlastite nelikvidnosti nije u stanju servisirati svoje novčane obveze.

'Za razliku od poduzeća, koja spas mogu naći u predstečajnoj nagodbi ili stečajnom postupku, takav je čovjek uskraćen za mogućnost saniranja svojih financija odgovarajućim pravnim instrumentom', podsjećaju iz HUS-a u apelu koji potpisuje predsjednik Ozren Matijašević.

Stoga su Vladu i Hrvatski sabor pozvali da što prije donesu 'odavno najavljivani' Zakon o stečaju fizičkih osoba, odnosno o osobnom bankrotu, kako bi očita nepravda prema građanima bila ispravljena.

Iz HUS-a ujedno apeliraju na preformulaciju čl. 39. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim se nadležnost u postupku predstečajne nagodbe u svim slučajevima 'težim' od 10 milijuna kuna daje regionalnom centru FINA-e u Zagrebu. To smatraju 'pogubnim prilogom' daljnjoj centralizaciji Hrvatske, pa predlažu ukidanje te iznimke, odnosno brisanje spornog stavka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još