OPAČIĆ MIJENJA OBITELJSKI ZAKON

Tko želi posvojiti dijete, ići će 90 dana na tečaj!

27.09.2012 u 08:50

Bionic
Reading

Stručnjaci će roditeljima i djeci biti na raspolaganju tijekom adaptacije, ali i poslije: nitko više neće biti prepušten sam sebi, otkrivaju iz Ministarstva socijalne politike i mladih za Jutarnji list

'Krenuli smo u reformu, izmjene Obiteljskog zakona i izradu Pravilnika o posvojenju koji će stupiti na snagu do Nove godine, a cilj nam je kvalitetnije urediti područje posvojenja. Isto tako nam je jako bitno da djeca kod kojih je potpuno izostala roditeljska skrb što kraće ostaju u domovima ili udomiteljskim obiteljima, odnosno da se postupci protiv takvih roditelja na vrijeme pokreću. To samo po sebi ne znači da će postupak posvojenja biti kraći. Naprotiv, on će se produljiti, što je svakako u interesu djeteta koje se posvaja jer je važno da posvojitelji budu što pripremljeniji i da imaju stručnu podršku nakon što dijete stigne u obitelj, pa i nakon posvojenja', kazala je Jutarnjem potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić. Ona najavljuje da će s Ministarstvom pravosuđa pokušati naći način da se postupci oduzimanja roditeljske skrbi neodgovornim biološkim roditeljima ubrzaju, što je glavna prepreka posvojenju i glavni razlog dugotrajnog boravka djece u domovima.

Novosti iz reforme bit će predstavljene na 1. međunarodnoj konferenciji o posvajanju koju 1. i 2. listopada u Zagrebu organiziraju Adopta, udruga za potporu posvajanju, i Ministarstvo socijalne politike. U sklopu konferencije svoja će iskustva, uz predstavnike Ministarstva i centara, iznijeti i potencijalni i realizirani posvojitelji, bit će predstavljeni modeli posvajanja iz Velike Britanije, SAD-a i Njemačke, a poznata američka stručnjakinja Kim Stevens održat će radionicu za posvojitelje i one koji to žele biti.

'Cilj posvojenja je da se djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigura najbolja moguća obitelj, a na državi je da to omogući, prati obitelj i da se uvjeri da je posvojenje uspješno. Stoga je najvažnije zauzeti stajalište da je posvojenju cilj zaštita djeteta i da nakon toga krenemo u operacionalizaciju', kaže Diana Topčić Rosenberg, predsjednica Adopte.

Prvi je korak zakonodavna podloga, a novi Obiteljski zakon koji regulira posvojenje uskoro će u javnu raspravu. Promijenit će se sve, od same obrade potencijalnih posvojitelja u centrima nadalje.

'Obrada prikladnosti posvojitelja sada je preštura. Trajat će barem dvostruko dulje, od četiri do šest mjeseci, a paralelno će se najmanje tri mjeseca provoditi i obavezna priprema posvojitelja', objašnjava Vlasta Grgec Petroci, voditeljica Službe za podršku obitelji u Ministarstvu. Pošto struka obavi 'spajanje', najavljuje Grgec Petroci, propisat će se obavezno razdoblje upoznavanja, čije će trajanje ovisiti o dobi djeteta.

'U tom vremenu posvojitelji moraju do zadnjeg detalja biti upoznati s djetetovom situacijom, anamnezom, potrebama i afinitetima. To je razdoblje druženja i upoznavanja', objašnjava.


Tek nakon toga, ako sve prođe u redu, slijedi razdoblje zajedničkog života. Takvo razdoblje sada ne postoji: odmah se donosi rješenje o konačnom posvojenju, a roditelji i praktički nepoznato dijete gotovo na silu postaju obitelj.

'Novi će Obiteljski zakon propisati obavezno razdoblje prilagodbe u trajanju do šest mjeseci, a konkretna će duljina ovisiti o dobi i potrebama djeteta. Dijete će živjeti u novoj obitelji, ali posvojenje će biti konačno tek nakon razdoblja prilagodbe. U tom razdoblju posvojitelji će imati stručnu podršku i praćenje kako bi dobili svu moguću pomoć i kako bi uspjeli u tom najosjetljivijem razdoblju', kaže Grgec Petroci. Takvo razdoblje u Velikoj Britaniji traje i do tri godine, ovisno o djetetu. Tek tada, ako je sve u redu, slijedi trajno posvojenje.

'Ključno je da ni zaključenjem posvojenja pomoć posvojiteljima ne prestane, nego da su im sve stručne službe i dalje dostupne jer mnogim posvojiteljima to doista treba: konkretan savjet i konkretna pomoć, kaže Topčić Rosenberg.

Novi Zakon i Pravilnik detaljno će propisivati i jedinstvenu najbolju praksu kako se ne bi događalo da svaki centar provodi svoju politiku, što je sada doista stvarnost.
'Praksa se mora ujednačiti. Zakonom ćemo, primjerice, propisati da biološku braću uvijek, kad je to moguće i kad je u interesu djeteta, posvaja ista obitelj zbog očuvanja obiteljskih odnosa', kaže Grgec Petroci.