U SPOR SE UKLJUČILA HVIDRA

Branitelj zaposlen u RIZ-u prijeti samospaljivanjem

26.09.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Nakon višednevnog prosvjeda radnika RIZ Odašiljača zbog zaoštrenih odnosa dijela radnika i Uprave, jedan od radnika Branko Banjac, predsjednik Udruge branitelja tvrtke RIZ zaprijetio je danas samospaljivanjem ako se, poručio je, ne prekine progon radnika hrvatskih branitelja

Naime, nova Uprava RIZ-a, suspendirala je 11 svojih radnika budući da isti, tvrde u Upravi, ometaju nadzorni odbor da radi svoj posao i zabranila im ulazak u tvornicu. Sindikat radnika RIZ-a novu Upravu pak optužuje za guranje tvrtke u propast, kako bi se po starom dobrom hrvatskom receptu, nakon što je pošalju u stečaj, na njezinoj lokaciji mogao izgraditi luksuzni poslovno-stambeni kompleks. Predsjednik novopostavljene Uprave, Kamilo Vrana tvrdi da je novom rukovodstvu cilj da se poduzeću koje je sada u gubicima osigura pozitivno poslovanje.

Mnogi RIZ-ovi radnici bivši su hrvatski branitelji, a nakon nedavnog samoubojstva radnika TŽV Gredelj, Mladena Mladenovića, braniteljske su udruge vrlo ozbiljno shvatile prijetnju Branka Banjca samospaljivanjem te sazvale žuran poziv za zaustavljanje progona hrvatskih branitelja radnika.

Udruga specijalne policije Republike Hrvatske, Zbor veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba i druge braniteljske udruge tim povodom održale su žuran sastanak s predstavnicima radnika, branitelja RIZ-a te su najavili akciju podrške.

Udruge su najavile zajednički sastanak inicijative i podrške, kao i konferenciju za medije radnog naziva 'Zaustavimo progon hrvatskih branitelja – radnika', kojom žele o svemu ovome izvijestiti i javnost, za ponedjeljak 1. listopada u Dvorani zajednice udruga HVIDRA-e Grada Zagreba u Slovenskoj 21.