BEZ KVORUMA

Odbor za medije tek sljedeći tjedan o HRT-u

26.09.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Iako je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas trebao raspravljati o kandidatima za Programsko vijeće, Nadzorni odbor i glavnog ravnatelja HRT-a, zbog nedostatka kvoruma sjednica je odgođena za sljedeći tjedan

Da bi Odbor za medije uopće započeo sjednicu, trebalo se pojaviti sedam članova, no u dogovoreno vrijeme pojavilo se njih samo pet - predsjednik odbora, laburist Branko Vukšić, HDZ-ova Sunčana Glavak, HNS-ov Goran Beus Richembergh te SDP-ovci Damir Rimac i Damir Tomić. Član odbora Šime Lučin, koji je i predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, u isto je vrijeme održavao razgovore s kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te zbog toga nije mogao doći na sjednicu. Potpredsjednik odbora Davor Bernardić ispričao se obvezama u zagrebačkoj skupštini. Dio članova odbora bio je na putu, a SDP-ov Ivan Račan na odbor je pristigao kada je on već bio otkazan.

Odgađanjem sjednice odmora još se dodatno produljila procedura izbora novih čelnih ljudi HRT-a. Naime, na današnjoj sjednici Odbor za medije trebao je utvrditi listu kandidata za Programsko vijeće, Nadzorni odbor i glavnog ravnatelja HRT-a kako bi sljedeći tjedan mogli početi razgovori s kandidatima.

Očekivalo se, barem prema kuloarskim pričama, da bi Odbor za medije propustio sve kandidate na razgovor, iako se postavilo pitanje jesu li neki od kandidata za glavnog ravnatelja ispunili sve uvjete natječaja. Naime, već na prošloj sjednici odbora Beus Richembergh ukazao je na 'čudnu' definiciju uvjeta natječaja koju je postavila saborska stručna služba.

'Zakon jasno kaže da kandidati za glavnog ravnatelja trebaju imati deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima. Definicija koju su dale stručne službe, koje govore o radnom iskustvu ili stažu, sugerira da dvije pristigle kandidature (op. a. kandidature Domagoja Novokmeta i Zorana Kalinića) nisu pravovaljane. Iskustvo o kojem govori zakon nije staž. Netko, recimo, može deset godina biti urednik bez zasnivanja radnog odnosa', kazao je tada Beus Richembergh.

Iako su pojedini mediji zaključili da su time dotične dvije kandidature odbijene, službenu odluku odbor još uvijek nije donio.

'Nisu stručne službe te koje odlučuju. Odbor odlučuje o kandidaturama', kazao je tada predsjednik odbora Branko Vukšić.