PROSVJEDI NA FILOZOFSKOM

Profesori odlučuju o kaznama studentima

18.05.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković izjavio je, odgovarajući na upit hoće li biti sankcija za studente koji ne pohađaju nastavu na alternativnim lokacijama, da će svaki nastavnik odlučiti kako će reagirati kad završi nastavni proces u akademskoj godini

Dekan je podsjetio da je Fakultetsko vijeće odlučilo o održavanju nastave na alternativnim lokacijama. Rekao je da će se nastava ondje održavati do 12. lipnja, nakon čega će se odrađivati u opsegu i formi u kojoj je potrebno, a najmanje dva tjedna.

To znači, rekao je, da za prvi tjedan blokade nema sankcija, drugi i treći tjedan također nema sankcija jer se odrađuju nakon akademske godine. Prošli tjedan, četvrti u blokadi, nastava je krenula na alternativnim lokacijama i osigurana je svima koji žele, a tko ne želi, njegov je problem, rekao je Jurković.

"Dekan je rekao da neće biti sankcija, a ovisit će o pojedinom profesoru kako će reagirati i hoće li sankcionirati studente ili ne", rekli su studenti Filozofskog fakulteta na današnjoj konferenciji za novinare. Drže da je to još jedan primjer prebacivanja odgovornosti te su podsjetili kako je dekan prije rekao da sankcija za studente neće biti iako sada to prebacuje na profesore.

Studenti kažu da je jedan od uvjeta za prekid blokade da nema sankcija za studente. Nastava na alternativnim lokacijama, po njihovim informacijama, nije previše posjećena.

Studenti Filozofskog fakulteta, čija blokada nastave ulazi u peti tjedan, optužili su vlast za indiferentnost i ignoriranje zahtjeva za besplatnim školovanjem. Drže da je šutnja vlasti pred zahtjevima studenata pokazatelj "samovolje moći", a šutnja javnosti znači "kapitulaciju demokracije".

Neki profesori na Filozofskom fakultetu, koji su željeli ostati anonimni, upozoravaju na Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata i Kućnom redu Filozofskog fakulteta koje je donio dekan Miljenko Jurković.

Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata težom povredom dužnosti studenata smatra se, uz ino, grubo remećenje reda i pravila utvrđenih za pojedine oblike nastave i ispite te kršenje kućnog reda Fakulteta.

Po Kućnom redu Filozofskog fakulteta, u učionicama, predavaonicama i hodnicima "ne smije se stvarati buka niti koristiti uređaji koji stvaraju buku ako nisu u funkciji nastave". Predavaonice i učionice "smiju se koristiti samo za nastavu i učenje", a za ostale svrhe "samo uz odobrenje pročelnika odsjeka ili dekana".