Hrvatska VLADIN 'CLEAN START'

Otkrijte tko i za koliko novca češlja HEP, HŽ, Ministarstvo financija, HRT...

Sa zakašnjenjem od pola godine, Vlada je napokon 16. srpnja potpisala ugovore s tvrtkama koje u ovom trenutku češljaju najveća državna poduzeća i ministarstva ne bi li se osigurao dugo priželjkivani 'čisti početak' poznatiji kao 'clean start'. Tportal ekskluzivno donosi detalje ugovora s Ekonomskim institutom i Inženjerskim biroom te tvrtkama KPMG Croatia d.o.o. i BDO Croatia d.o.o. koji će državu koštati 2.328.750 kuna

Projekt 'Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja' ili 'Clean start' najavljivan je od prvog dana dolaska na vlast Kukuriku koalicije. Tvrdili su da državne tvrtke i ministarstva ne mogu normalno raditi dok se iz njih ne istresu svi kosturi i ne utvrde glavni razlozi neučinkovitosti, a cijeli projekt trebao je biti gotov do lipnja.

No, samo pripremni posao protegnuo se do 16. srpnja, kada je Vlada tek potpisala tri ugovora s Ekonomskim institutom i Inženjerskim biroom d.d. te tvrtkama KPMG Croatia d.o.o. te BDO Croatia d.o.o. Ta tri ugovora državu će koštati ukupno 2,3 milijuna kuna koje će izdvojiti iz proračunske pričuve, a tvrtke imaju ukupno 90 dana da pročešljaju resore koji su im zadani.

Ekonomski institut, zastupan po ravnateljici Sandri Švaljek, i Inženjerski biro s direktorom Mladenom Mlinarevićem (optuženom u aferi Planinska) potpisali su s premijerom Zoranom Milanovićem ugovor prema kojem će dobiti 912.500 kuna bruto ili 730.000 kuna neto ako do 16. listopada dobro protresu i pročešljaju Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, HEP, Hrvatske vode i Hrvatske šume.

O tome kako je moguće da tvrtka optuženog Mlinarevića u korupcijskoj aferi radi na tako važnom državnom poslu pisali smo prije dvadesetak dana a članak možete pročitati OVDJE.

Javni natječaj prošli su i KPMG Croatia d.o.o. koji češlja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo uprave (u dijelu poslova koji se odnose na poslove preuzete od Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku), Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatski centar za razminiranje i HRT. Ako taj posao odradi u roku, KPMG, zastupan po partneru Danielu Radiću, zaradit će 868.750 kuna bruto ili 695.000 kuna neto.

Na prvi pogled najmanji dio posla, pa stoga i najjeftiniji ugovor, dobila je tvrtka BDO Croatia d.o.o, zastupana po predsjednici uprave Jeni Krstičević. Oni češljaju gigante: Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a za to bi trebali dobiti 547.500 kuna bruto ili 438.000 kuna neto.

Sva tri ugovora su međusobno vrlo slična, svi su potpisani istoga dana - 16. srpnja - a revizorske tvrtke obvezuju se 'analizirati postojeće stanje u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja'.

U ugovoru su im navedeni glavni ciljevi: 'Stjecanje uvida u zatečeno stanje, upoznavanje Vlade s osnovnim parametrima poslovanja subjekata, ukazivanje na potencijalne rizike, razumijevanje potencijalnih implikacija koje zatečeno stanje može imati na buduća proračunska razdoblja u pojedinim područjima odgovornosti koje preuzima, okvirna analiza osnovnih procesa, odlučivanja i instrumenata upravljanja.'

Dodaje se da je za javna trgovačka društva potrebno 'izraditi strategiju i okvirni koncept efikasnijeg upravljanja subjektima te posljedično, prijedlog okvirnih promjena kod subjekata, analizu instrumenata upravljanja i ukazivanja mogućih rizika'.

Svaka tvrtka, bez obzira na opseg poslova, ima rok za prikupljanje podataka, provedbu analize, izradu strategije i koncepta efikasnijeg upravljanja te predaju izvješća o utvrđenom stanju od 90 dana od dana potpisivanja ugovora. To bi značilo da bi do 15. listopada Vlada trebala znati na čemu je točno sa svakom od navedenih tvrtki i ministarstava.

212421,209990,195411,181268
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još