SLUČAJ NATAŠE SRDOČ

Nakon kritičkog teksta o Sanaderu, pokucali joj poreznici

18.05.2009 u 16:31

Bionic
Reading

Nataša Srdoč, 39-godišnja čelnica riječkog Adriatic instituta za javni poredak, poznata po tome što nema dlake na jeziku kada su u pitanju Vlada Ive Sanadera i njezini postupci, u mjesečniku Reflection objavila je tekst u kojem još jednom bez zadrške proziva Vladu, ovaj put zbog 'autoritarnog režima'

Srdoč je, prema pisanju Business.hr-a, navela da je dan nakon kritički nastrojenog članka o Hrvatskoj objavljenog u Washington Timesu primila poziv od hrvatske porezne službe, koja je izrazila želju da pregleda knjige Adriatic instituta. Alarmantnom je navela činjenicu da su je iz porezne službe tražili informacije o donatorima instituta te njegovim članovima i aktivnostima.

Organizirani kriminal i kriminalni kapitalizam uspijevaju vladati Hrvatskom zahvaljujući 'pokroviteljstvu' HDZ-ove stranke, kaže Srdoč. U članku spominje i ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, kao i gospodarski kriminal u Hrvatskoj, gdje tvrdnje potkrepljuje primjerom Sunčanog Hvara. Podsjetila je i na afere u kojima su glavne uloge imali HDZ-ovi ministri - aferu Brodosplit (Vukelić) i aferu kamioni (Rončević).

Za hrvatske je političare, kaže Srdoč, vrlo bitno da podrijetlo svog bogatstva drže u tajnosti. Međunarodnu sliku Hrvatske danas, kaže ona, 'brane' agencije za odnose s javnošću na čije lobiranje odlaze milijuni poreznih obveznika. Pitajući se kako je moguće da jedan autoritarni režim ušutka glasove koji upućuju na kriminal u Vladi, Srdoč Sanaderovu vladavinu uspoređuje s onom Vladimira Putina. 'Politička zastrašivanja, mafijaške likvidacije, gonjenje nezavisnih glasova i prijetnje ne bi smjele imati mjesto u zemlji koja se želi priključiti Europskoj uniji', kaže Srdoč.

Dodaje da na hrvatsko pravosuđe utječe politika te da mediji u vlasništvu države Vladu koriste za širenje njezine propagande.

'Hrvatski ministar pravosuđa sada od stranih vlada traži dodatni pomoćni paket u vrijednosti od 42 milijuna eura za reformu pravosuđa. U prošlom desetljeću, američki porezni obveznici uložili su 500 milijuna dolara u hrvatske reforme, a bez ikakvog vidljivog rezultata. Sada bi se više od 430 milijuna eura od zemalja članica EU trebalo uliti u državni proračun kojim vladaju neodgovorni i korumpirani ljudi. Zašto bi korumpirana balkanska vlada bila nagrađena za reforme s kojima se odugovlači i za ušutkavanje nezavisnih glasova?' pita se Srdoč.

Na kraju teksta zaključuje da američki građani i građani zemalja članica EU novčano pomažu 'iskvaren i zao režim'. 'Vrijeme je da ga izgladnite i privedete pred lice pravde', poručuje Srdoč.