KARAMARKO NE BI

Prgomet bi se ispričao građanima zbog HDZ-ove korupcije

18.04.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet ponovio je u intervjuu Globusu svoj stav po kojem se novi izbori unutar stranke moraju organizirati već iduće godine, odmah nakon lokalnih izbora. 'Na lokalnim će se izborima pokazati tko je uspješan, tko nije. Nakon toga možemo formirati tim koji će voditi HDZ do idućih parlamentarnih izbora', predlaže Prgomet

Za iduće unutarstranačke izbore, koje predlaže da se održe i prije isteka četverogodišnjeg mandata aktualnog vodstva HDZ-a, Drago Prgomet napominje kako 'moraju biti provedeni na najdemokratskiji način'. Po njemu, 'načelo jedan čovjek – jedan glas' ne bi trebalo vrijediti samo za izbor stranačkog predsjednika, nego izbore po takvom modelu treba organizirati po cijeloj vertikali – od lokalnih organizacija do vrha stranke.

Izborni sabor HDZ-a nakon lokalnih izbora smatram nekom vrstom obaveze. Ne smijemo prevariti ljude', odlučan je Prgomet, uz napomenu kako bi i uoči lokalnih izbora trebalo sazvati i izvještajni sabor stranke, koji je nazvao – mobilizacijskim.

Kad su lokalni izbori u pitanju, upozorava kako ih 'HDZ nipošto ne smije dočekati nespreman', uz prijedlog da kandidate na izborima u svibnju iduće godine odredi stranačko članstvo putem predkandidacijskog postupka.

Upravo lokalne izbore, nakon tri poraza – na predsjedničkim, lokalnim i parlamentarnim - vidi kao veliki test za HDZ. Inzistira da stranka u Zagrebu ima svojeg kandidata za gradonačelnika, odnosno da na tim izborima nastupi 'bez bilo kakvih pogodbi s vanstranačkim ili nezavisnim pretendentima'.

'Ne želim sada licitirati imenima, ali stranka mora ponuditi jaku i uglednu osobu, što nam ne bi trebalo predstavljati problem. Odluka o tajnoj ili javnoj potpori kandidaturi Milana Bandića bila bi pogrešna i ne samo kratkoročno, nego i dugoročno štetna za HDZ', ukazuje Prgomet.

Za aktualnu situaciju u HDZ-u priznaje kako 'sigurno nije blistava', ali je ponovio svoj stav po kojem je 'sazrelo vrijeme da ljudi u HDZ-u mogu o nekim stvarima različito razmišljati i svoje stavove smiju javno iznositi'.

Ne smatra da je uspostavljanje komunikacije u stranci putem smjena i čistki dobar model, ali i navodi kako se 'u nekim situacijama moralo intervenirati, jer idu lokalni izbori'.

Za kavu s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom kaže da 'nikad nikome nije, niti će polagati račune s kim se i gdje sastaje', te tvrdi kako 'nema govora o bilo kakvom pokretu otpora'. 'Ima li što normalnije nego da kao zamjenik predsjednika stranke prihvatim poziv na kavu i razgovor bivše predsjednice HDZ-a i Vlade, kao i bivšeg predsjednika Sabora', pita Prgomet.

Komentirajući stavove izrečene o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji i izjave Ante Ćorušića na tu i temu zdravstvene reforme, Prgomet tvrdi kako HDZ nije protiv medicinski potpomognute oplodnje, nego da 'neke kvalifikacije nisu bile najspretnije sročene'. Ponovio je kako se HDZ protivi nekim zakonskim odredbama koje se 'kose s njihovim svjetonazorom'.

Na kraju, još jednom je rekao kako ne vidi problem u priznavanju HDZ-ovih grešaka u privatizaciji i kašnjenju u borbi s korupcijom, no o tome predsjedništvo stranke još nije razgovaralo. Navodno Tomislav Karamarko smatra da se HDZ prvo treba ispričati svojim članovima.

'Ne mogu prihvatiti da HDZ kao stranka bude optužen ili osuđen za ono što su učinili pojedinci. Duboko vjerujem da stranka neće biti osuđena. Ako se to ipak dogodi, nije nam druge nego prihvatiti pravorijek suda i sukladno tome postupati', zaključio je Drago Prgomet u Globusu